ABD'den Türkiye'ye resmi kınama

ABD'den Türkiye'ye resmi kınama
Güncelleme:

ABD Kongresi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 16 Mayıs'taki Washington ziyareti sırasında çıkan ve Cumhurbaşkanlığı korumalarının da karıştığı kavgayı kınadı.

Erdoğan destekçileri ile aralarında PKK sempatizanlarının da bulunduğu göstericiler arasında yaşanan kavgada, ikisi ağır 11 kişi yaralanmıştı. Kavga Amerikan Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu'nda bir süre önce görüşülmüş ve Türkiye'nin kınanması ile ilgili bir karar tasarısı sunulmuştu.

Amerika'da PKK yandaşlarına Türk korumalar müdahale ettiAmerika'da PKK yandaşlarına Türk korumalar müdahale etti

Komisyondan geçen karar dün Temsilciler Meclisi'nde oylandı ve kabul edildi. Meclis Başkanı'nın oylamayı sesli olarak yaptığı oturumda üyeler “Evet” ya da “Hayır” şeklinde görüş belirttiler. Oylama, “Evet” oylarının farklı çoğunluğu ile sonuçlandı ve tasarı kabul edildi.

Karar tasarısında, “Barışçıl gösterileri yasadışı bir şekilde bastırma yönündeki eylemi emreden, izleyen ve katılan tüm Türk güvenlik güçleri, ABD yasalarına göre soruşturulmalı ve yargılanmalı” ifadesi yer aldı.

Buna göre Türkiye, Cumhurbaşkanlığı korumalarının kavgaya karıştığı ve protestoculara şiddet uygulandığı gerekçesi ile kınanıyor. 354 sayılı kararda ayrıca kavga olayına karışan Türk koruma görevlilerinin diplomatik dokunulmazlıklarının kaldırılması amacıyla Amerika Dışişleri Bakanlığı'nın girişimde bulunması talep ediliyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, Ankara Yönetimi’nden “bu fevkalade olayın sorumluluğunu kabul etmesini ve zarar görenlerden özür dilenmesini” talep etti.