Erdoğan-Putin görüşmesi Almanları kızdırdı

Erdoğan-Putin görüşmesi Almanları kızdırdı
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya lideri Putin’in Soçi’de yaptığı görüşme Alman basınında da geniş yer aldı. Yapılan yorumlardan iki ülkenin yakınlaşmasından son derece rahatsız oldukları görüldü.

örüşmeye ilişkin Alman medyasının yaptığı yorumlarda dikkat çekti.  Frankfurter Rundschau gazetesinin konuya ilişkin yorumunda, “Erdoğan Batılı partnerlerini itaatkar hale getirebilmek için bu tehdit oyununu gereğinden fazla kullandı.” diye yazarak, Erdoğan’ın Putin ile yaptığı görüşmelerle AB’yi tehdit ettiğini öne sürdü. Westfälische Nachrichten gazetesi ise, Erdoğan ile Putin arasında çıkar ortaklığı olduğuna vurgu yaptı.

Frankfurter Rundschau’in yorumu şöyle:

"Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ne zaman Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile buluşsa, AB’de anında alarm sinyalleri çalıyor. Dünkü buluşma ertesinde de hemen Türkiye’nin Batı’dan kopabileceği ve Moskova’nın yörüngesine girebileceği doğrultusunda Batı’da korku refleksleri verildi. Erdoğan Batılı partnerlerini itaatkar hale getirebilmek için bu tehdit oyununu gereğinden fazla kullandı. Erdoğan’ın Soçi’deki görüşme programında bir Rus füzesavar sisteminin satın alınması da bulunuyordu ki, bunun Türkiye’de konuşlandırılması NATO’ya karşı hakaret anlamına gelir. Erdoğan’ın kendisini hayati bir baskı altında hissettiğinde İttifak’tan ayrılması gerçi beklenebilir ama bunu yapması için şu anda herhangi bir sebep bulunmuyor. Çünkü referandum onun iktidarını perçinledi.”  

Westfälische Nachrichten gazetesi ise yorumunda Erdoğan-Putin buluşması için şöyle yazdı:

"Soçi’deki buluşma Erdoğan ile Putin’in omuz omuza verdiği izlenimini hedefliyor. Ancak Rus palmiyeleri arasındaki bu tozpembe dünya Moskova ile Ankara arasında hâlâ derin uçurum bulunduğu gerçeğini gözlerden ırak tutmamalı. Putin ve Erdoğan’ın bir yaşam boyu dost olmaları pek mümkün görünmüyor. İkisi de siyasetin boş bıraktığı alanda tutunmaya çalışıyor. İnsanın burnuna gelen koku, tüm bunların bir çıkar ortaklığı olduğuna işaret ediyor. Bundan daha fazla bir şey de beklenmemeli.”