Fransa'da resmi seçim sonucu açıklandı ! Eze eze kazandı

Fransa'da resmi seçim sonucu açıklandı ! Eze eze kazandı
Güncelleme:

Fransa'da yeni cumhurbaşkanı resmen Macron oldu. İngiliz gazeteleri ''Ezerek kazandı'' manşetlerini attı.

Fransa'nın tarihi seçiminde resmi sonuçlar bu Sabah ilan edildi, Yürüyüş Hareketi Lideri Emmanuel Macron yüzde 66,06 oyla ülkenin yeni cumhurbaşkanı oldu. Rakibi ırkçı aday Marine Le Pen ise yüzde 33,94'te kaldı.

Sonuçlara göre Macron'a 20 milyon 703 bin 694, Le Pen'e de 10 milyon 637 bin 120 seçmen oy verdi. Seçime katılımın hayli düşük kaldığı ülkede Macron kayıtlı seçmenlerin yüzde 43,63'ünün, Le Pen ise 22,42'sinin Oyunu aldı.

Yalnızca Fransa'nın değil Avrupa'nın da kaderini belirleyen seçimler, beklendiği gibi tüm yaşlı kıtada manşetten verildi.

Fransız Le Figaro gazetesi bugün okurlarının karşısına 'Zafer yürüyüşü' manşetiyle çıktı. Liberation 'İyi oyun', Le Parisien 'Macron, 39 yaşında başkan', Les Echos 'Fransa meydan okudu' gibi başlıklar kullandı.

Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı Macron olduFransa'nın yeni cumhurbaşkanı Macron oldu

İngiliz basını: Ezerek kazandı 

İlk sayfasını tamamen Fransa seçimlerine ayıran İngiliz The Guardian gazetesi, 'Macron başkanlığı kazandı ancak bölünme sürüyor' manşetini attı.

Independent 'Macron zafere yürüdü' The Times 'Macron ezerek kazandı', Financial Times 'Macron Fransa başkanlık seçimlerini süpürdü', Metro 'Le Big Mac' gibi başlıklarla seçimleri ilk sayfadan verdi.

İşte Fransa'nın yeni First Lady'si İşte Fransa'nın yeni First Lady'si

Sabaha kadar kutladılar

Başkent Paris'teki ünlü Louvre Müzesi’nin önünde ise kutlamalar vardı. Dans ederek seçim zaferini kutlayan Macron taraftarları, sabaha kadar eğlendi.

Euronews'e konuşan bir seçmen, "Sonuç seçmenlerin yenilik istediğini ve bunun da aşırı sağ ile olmayacağını gösterdi. Bizim için büyük bir zafer, başardık" dedi.

Gece boyu gösteriler

Sonuçların belli olmasıyla pek çok kentte de aynı zamanda protesto gösterileri düzenlendi. Paris, Nantes, Lyon, Rennes ve Strazburg gibi şehirlerde sokağa çıkanlar 'Macron istifa', 'Bizi temsil etmiyorsunuz', 'Ne Macron, ne Le Pen' ve 'Direniş' sloganları attı. Gösterilerde taşınan en dikkat çekici pankartlar ise 'Yönetilemez nesil' ve 'Sokak sandığa karşı' oldu.

Polisle çatışan göstericiler işyerlerinin camlarını kırdı, yollara barikat kurdu. Polisin biber gazı kullandığı olaylarda çok sayıda protestocu gözaltına alındı.

Strazburg'da aşırı sol aday Jean-Luc Melenchon taraftarları sonuçları protesto ederken maskeli Le Pen taraftarlarının saldırısına uğradı.

Fransa'da resmi seçim sonucu açıklandı ! Eze eze kazandı - Resim : 3

Ülkeyi birleştirme sözü verdi

Fransa'nın yeni lideri Macron, 14 Mayıs'ta cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturacak.

Emmanuel Macron, zafer konuşmasında ülkeyi yeniden birleştirme sözü verdi. Yeni lider, "Bütün gücümle bizi zayıflatan ve yıpratan bölünmüşlük duygusuyla mücadele edeceğim. Bu geceden itibaren ve önümüzdeki 5 yıl boyunca Fransa’yı sevelim. Sizin adınıza bu ülkeye tevazu, özveri ve kararlılıkla hizmet edeceğim. Yaşasın Cumhuriyet, yaşasın Fransa" dedi.