IŞİD, Cihatçı John'un öldüğünü doğruladı

IŞİD, Cihatçı John'un öldüğünü doğruladı
Güncelleme:

Terör örgütü IŞİD'e bağlı yayın organı, "Cihatçı John" lakaplı IŞİD militanı Muhammed Emwazi'nin öldüğünü doğruladı.

ABD'nin 12 Kasım'da IŞİD'in kalesi Rakka'ya düzenlediği hava saldırısında "Cihatçı John" lakaplı İngiliz vatandaşı Muhammed Emwazi'yi öldürdüğü, terör örgütü tarafından da doğrulandı.

IŞİD infaz görüntüleriyle tanınan Cihatçı John'un söz konusu saldırıda hayatını kaybettiğini ilk kez kabul etti. IŞİD, internetten yayımladığı Dabiq dergisinin son sayısında, Cihatçı John'un öldürüldüğünü teyit etti.

IŞİD'in yayımladığı dergide, Emwazi'nin lakabı 'Ebu Muharib el-Muhacir' olarak aktarılıyordu.

a-635.jpg

ABD’nin IŞİD’e karşı Irak ve Suriye’de yürüttüğü Doğal Kararlılık Operasyonu’nun Sözcüsü Albay Steve Warren, 13 Kasım’da yaptığı açıklamada “Mantık çerçevesinde Cihatçı John’u öldürdüğümüze eminiz. Ancak doğrulamak zaman alacak” demişti.

ABD Savunma Bakanlığı da Suriye’de IŞİD’e karşı gerçekleştirilen hava saldırılarında, “Cihatçı John” olarak bilinen Kuveyt doğumlu İngiliz vatandaşı Emwazi’nin hedef alındığını duyurmuştu. Ancak bakanlık sözcüsü, Emwazi’nin öldürülüp öldürülmediğine ilişkin ellerinde kesin bir bilgi olmadığını belirtmişti.

"Cihatçı John'un yardımcısı Türkiye'de yakalandı"

Emwazi'nin öldürülmesi, IŞİD karşıtı koalisyon tarafından örgütün propaganda aygıtına yönelik önemli bir darbe olarak tanımlandı.

Rehineleri kafalarını keserek öldürürken görüldüğü videolarla tanınan "Cihatçı John", ilk kez Ağustos 2014'te ABD'li gazeteci James Foley’in öldürüldüğü videoda görülmüş, İngiliz aksanıyla dikkat çekmişti.  Emwazi daha sonra bir diğer ABD'li gazeteci Steven Sotloff, İngiliz yardım görevlisi David Haines, İngiliz taksi şoförü Alan Henning ve ABD'li yardım görevlisi Abdul-Rahman Kassig'in infaz videolarında da görülmüştü.

Ardından, görüntülerde yüzünü gizleyen bu kişinin kimliği tespit edildi ve başta İngiliz medyası olmak üzere dünya kamuoyu Emzawi'nin geçmişinin ayrıntılarıyla tanıştı. Emwazi'nin 1988 yılında Kuveyt'te doğduğu, 1994'te ailesiyle İngiltere'ye geldiği ve Londra'nın batısında büyüdüğü ortaya öğrenilmişti.