Nusra Cephesi orayı boşaltıyor

Nusra Cephesi orayı boşaltıyor
Güncelleme:

El Kaide'nin Suriye kolu olan Nusra Cephesi, bir bölgeden çekileceklerini açıkladı.

El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi, Halep'in kuzeyini boşaltacaklarını açıkladı. Nusra açıklamasında Türkiye'ye sert eleştiriler yöneltirken, Reuters, boşaltılan bölgenin Türkiye'nin güvenli bölge kurmak istediği yer olduğunu yazdı.

El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi, Suriye'nin kuzeyinde Türkiye sınırındaki IŞİD'e karşı savaştığı cepheleri boşaltacağını açıkladı. Halep'in kuzeyinde IŞİD'e karşı savaşan Nusra, bölgeyi diğer silahlı gruplara bıraktı. Reuters haber ajansı, Nusra'nın boşaltacağını açıkladığı alanın Türkiye'nin güvenli bölgeyi kurmak istediği yer olduğunu yazdı.

Nusra'nın açıklamasında Türkiye ile ABD 'nin IŞİD'e karşı ortaklığı eleştirildi. Örgüt, ABD öncülüğündeki koalisyona katılmanın veya koalisyona yakın hareket etmenin 'dine aykırı' olduğunu belirtti. Nusra, bu ortaklığın Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'la mücadeleden çok, "Türkiye'nin ulusal güvenliğini hedeflediğini" de kaydetti.

'BİZE KALAN TEK SEÇENEKTİ'

Örgütün açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Son durum değerlendirildiğinde, bize kalan tek seçenek geri çekilmek ve IŞİD'in kuzey Halep'teki cepheleriyle savaşılan bölgeleri bu bölgede savaşanlara bırakmaktı."

Örgüt, IŞİD'le Hama ve Lübnan sınırına yakın Kalamun dağlarında "mücadelenin sürdüğünü" kaydetti.

EĞİT-DONATÇILARI KAÇIRMIŞTI

Geçen ay Nusra, ABD tarafından IŞİD'le savaşmak için eğitilen militanları Suriye'nin kuzeyinde kaçırmış ve diğerlerini de bu programlara katılmamaları konusunda uyarmıştı.

Ankara ve Washington arasında yapılan görüşmelerin ardından aralarında İncirlik üssünün de bulunduğu askeri tesislerin IŞİD'e karşı oluşturulan koalisyonunun kullanımına açılması üzerinde anlaşmaya varılmıştı. Pazar günü ABD Hava Kuvvetleri'ne bağlı 6 F-16 savaş uçağı İncirlik üssüne iniş yapmıştı.