Esad, İngiliz istihbaratçının ölümünde Türkiye'yi suçladı

Esad, İngiliz istihbaratçının ölümünde Türkiye'yi suçladı
Güncelleme:

Suriye lideri Esad, İstanbul’da bir sokakta ölü bulunan ‘Mayday Rescue’ (Beyaz Baretliler) adlı Suriyeli acil yardım örgütünün eğitimini yapan grubun kurucusu, eski İngiliz askeri istihbarat görevlisi James Gustaf Edward Le Mesurier’in ölümünden Türkiye istihbaratının sorumlu olduğunu söyledi.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Rus haber ajansı RIA Novosti ile Rossiya 24 kanalına konuşan Esad, Le Mesurier’in ölümünden CIA’in ve ‘bir bütün olarak Batı istihbaratının’ sorumlu olabileceğini ifade ederek şunları söyledi: “Bu elbette istihbarat servislerinin işi. Ama hangi istihbarat servisleri? Tabii ki bir bütün olarak Batılı istihbarat servisleri, Türk istihbaratı ve bölgedeki diğer bazılarından söz ediyoruz. Bunlar egemen devletlerin istihbarat servisleri değil de esas olarak CIA birimleridir. Bu birimler, tek bir sahibe bağlı olarak, birbirleriyle koordinasyon içinde çalışıyor.”

BBC İzleme Servisi’nin RIA Novosti’ye dayanarak aktardığına göre Esad, Türk istihbaratı hakkında da şu iddiada bulundu: “Büyük ihtimalle Türk istihbaratı, yabancı özel servislerin talimatıyla bu görevi yerine getirdi. Bunun bir tahminden ibaret olduğunu tekrar ediyorum ama Batılı özel servisler ve onlara çalışan, birbiriyle işbirliği içinde olanların tipik işleyiş şekli böyledir.”