Rusya'ya bir şok da AİHM'den

Rusya'ya bir şok da AİHM'den
Güncelleme:

AİHM, 12 yaşındaki çocuğu 30 gün boyunca gözaltına tutan Rusya'yı mahkum etti.

AİHM, 12 yaşında davranışsal bozukluk yaşayan çocuğun 30 gün gözaltında tutulmasından dolayı Rusya’yı mahkum etti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) temyiz  davalarına bakan Büyük Dairesi, davranışsal bozukluk yaşayan 12 yaşındaki bir  çocuğun 30 gün gözaltında tutulmasından dolayı Rusya’ya verilen mahkumiyet  kararını onadı. 
 
AİHM, "Rusya’nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin işkence ve kötü  muamelenin yasaklanması ile ilgili 3. maddesini, özgürlük ve güvenlik hakkı ile  ilgili 5. maddesini, adil yargılanma hakkının 6. maddesini ihlal ettiğine" hükmetti.

Rusya karar gereği, başvuru sahibine mahkeme masrafları da içinde  olmak üzere 9 bin 400 avro maddi tazminat ödeyecek.
 
2006 yılındaki başvuru ile ilgili olarak AİHM’in ilgili dairesi 2013  yılında Rusya’nın insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmetmişti. Rusya’nın bu  kararı temyiz etmesinin ardından, dava 2014 yılında Büyük Daire’ye sevk  edilmişti.

Büyük Daire bugünkü gerekçeli kararında, "yaşı küçük çocuğun uzun süre  gözaltında tutulması, gözaltı süresince gerekli tıbbı yardımın verilmemesi ve  adil bir duruşma yapılmamasından" dolayı Rusya’yı yine suçlu buldu.

Ivan Blokhin isimli 1992 doğumlu genç, 2005 yılında 12 yaşında iken 9  yaşındaki başka bir erkek çocuğa yönelik gasp suçundan Rusya’da gözaltına  alınmıştı. Mahkeme, bu gencin, 30 gün boyunca yaşı küçük suçlular için inşa edilen gözaltı merkezinde tutulmasını kararlaştırmıştı.

Genç çocuğun velayetini elinde bulunduran dedesi, yerel mahkemelere  yaptığı itirazların reddedilmesinin ardından 2006 yılında AİHM'e başvurmuştu.