2 yıl daha Rusya'ya bağımlıyız !

2 yıl daha Rusya'ya bağımlıyız !
Güncelleme:

Rusya'nın gazına alternatif gösterilen Kuzey Irak ve İsrail gazları için iş o kadar kolay değil..

GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, Rusya'nın doğalgazı kesmesi halinde kısa vadede konutlara borulardaki gazın verilebileceğini, elektrikte LNG'nin kullanılabileceğini söyledi. Arslan, İsrail ve Irak'tan en erken 2 yılda gaz alınabileceğini kaydetti.

Zaman'dan İsmail Altunsoy'un haberine göre Rusya ile uçak krizi sebebiyle ‘doğalgazda kesinti yaşanıp yaşanmayacağı' tartışılmaya devam ediyor. Sektöre göre Rusya'dan gelen doğalgazın kesilmesi halinde elektrik santrallerinde üretim yüzde 50 oranında azalır. Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, kesinti sonrasında ısınmayla ilgili problem olmayacağını belirterek, “Sadece pik (en yüksek tüketim) saatlerinde sorun yaşanabilir. Bu da şehir merkezlerinde kısa süreli yaşanır.” dedi. Arslan, muhtemel kesintide kısa vadede borularda biriken doğalgazın kısa süreli konutların ihtiyacını karşılayabileceğini ve bir ay içerisinde de yüzer LNG santrallerinin devreye alınabileceğini kaydetti. Arslan, Rusya'ya alternatif olarak konuşulan İsrail ve Irak doğalgazının da en erken 2 yılda alınabileceğine dikkat çekti.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ve özel şirketlerin ithal ettiği doğalgazın yaklaşık yarısı, elektrik üretimi için kullanılıyor. Doğalgazın yarıdan fazlası ise Rusya'dan alınıyor. Rusya ayrıca her kış İran'ın soğuklar sebebiyle verdiği doğalgazı kesmesiyle doğan açığı da karşılıyor. Ancak Rusya (Gazprom) bu yıl için Türkiye'ye ilave gaz verilmeyeceğini açıkladı.

YÜZDE 10 PAHALI OLUR

GAZBİR yönetimi ile Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği (EGAD) yönetimi Ankara'da bir araya geldi. Sektörün sorunlarının konuşulduğu toplantıda GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, önemli bilgiler verdi. Arslan, muhtemel gaz kesintisi durumunda kısa süreli çözümlerde LNG'yi (tanker taşıma ve yüzer santraller) gösterdi. Arslan, konuya açıklık getirdi: İlk etapta ABD başta olmak üzere farklı ülkelerden Japonya'da olduğu gibi yüzer santraller aracılığı ile doğalgaz tedarik edilmesi. Orta ve uzun vadede ise LNG terminali yatırımlarının artırılması ve Azerbaycan ile Kuzey Irak gazının geliş tarihinin erkene alınması. Arslan, farklı ülkelerde yüzer santrallerin olduğunu ve bu santrallerin Türkiye'ye getirilebileceğini söyledi. Anlık çözümün yüzer LNG sistemi kurulması olduğuna dikkat çeken Yaşar Arslan, şu bilgileri verdi: “Bir ay içerisinde bu işi yapabiliriz. Doğalgaz, bedeli ödendikten sonra piyasada bulunabilir. Bugünkü şartlar için boru hattı fiyatlarına göre yüzer santral yüzde 10 pahalı olabilir. Normalde bir gemi günlük 50 milyon metreküp basabilir. İki gemi ile ihtiyaç karşılanabilir.” Arslan, Rusya'nın doğalgazı kesmeyeceği görüşünde. Türkiye'nin büyük bir müşteri ve büyüyen piyasa olduğunu ifade eden Arslan, Rusya'nın kaybetmek istemeyeceğini kaydetti. Arslan, ayrıca Rusya'nın bugüne kadar hiçbir müşterisinin gazını kesmediğine işaret etti. Gelecekte doğalgazla elektrik tüketiminin azalacağına vurgu yapan Yaşar Arslan, yenilenebilir kaynakların artmasının elektrik üretiminde doğalgaz santrallerin kullanımını düşürdüğünü, ayrıca kömürdeki avantaj sebebiyle bu santrallerin sayısının arttığını kaydetti.

IRAK VE TÜRKMEN GAZI GELMELİ

GAZBİR Başkanı Arslan, Rusya ile yaşanan sorunun ardından gaz tedarikinin çeşitlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Türkiye'nin Irak ve Türkmenistan'dan doğalgaz getirmesi gerekiyor. İsrail'in kaynaklarını belki bir an önce kullanmamız gerekiyor. Boru hatları projeleri için minimum süreç 18 aydır. Buradaki gazı Türkiye'ye getirmek 2 yıl. İsrail ve Irak gazı için de.” şeklinde konuştu.