ABD enflasyonu açıklandı

ABD enflasyonu açıklandı
Güncelleme:

ABD'de tüketici fiyatlarındaki değişimi yansıtan ve Fed'in faiz patikası üzerinde belirleyici olabilecek kasım ayına ilişkin enflasyon verileri açıklandı.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre ülkede enflasyon kasım ayında yıllık bazda yüzde 3,1 artış kaydetti.

Ekim ayında yıllık artış yüzde 3,2 seviyesinde gerçekleşirken, piyasanın kasım ayına yönelik yıllık artış beklentisi de yüzde 3,1 seviyesindeydi.

Öte yandan, kasım ayında tüketici fiyatları aylık bazda yüzde 0,1 arttı. Piyasanın aylık artış beklentisi ise değişim gerçekleşmemesi yönündeydi.

FED'in faiz kararını etkileyecek

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararlarında oldukça sık bahsettiği Çekirdek TÜFE ise aylık ve yıllık bazda sırasıyla yüzde 0,3 ve yüzde 4 artış kaydetti. Veriye ilişkin beklenti de aylık yüzde 0,3, yıllık ise yüzde 4 seviyesindeydi.

Aylık TÜFE rakamında gerçekleşen beklenti üzeri artış dışında böylelikle verilerin tamamı piyasa beklentilerine uygun açıklanmış oldu.

Kısa vadeli enflasyon beklentisi 2 yılın en düşük seviyesine gerilemişti

New York Fed’in kasım ayına ait Tüketici Beklentileri Anketi'nde ise tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisinin düştüğü görülmüştü.

Buna göre yaklaşık 1300 hanenin katılımıyla gerçekleştirilen anketin sonuçları, gelecek 12 ayı kapsayan kısa vadeli medyan enflasyon beklentisinin kasımda 0,2 puan azalışla yüzde 3,4'e düştüğünü göstermişti. Böylece kısa vadeli enflasyon beklentisi Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyeye gerilemişti.

Gelecek 3 yıllık süreci kapsayan medyan enflasyon beklentisi ise aynı dönemde değişim göstermeyerek yüzde 3'te, 5 yıllık süreci kapsayan medyan enflasyon beklentisi de yüzde 2,7 seviyesinde kalmıştı.