EYT'de yeni ''hata'' iddiası: ''Devlet bu parayı geri ister!''

EYT'de yeni ''hata'' iddiası: ''Devlet bu parayı geri ister!''
Güncelleme:

AK Parti iktidarının yaklaşık 20 yıldır görmezden gelip, seçimlere kısa bir süre kala yasalaştırdığı emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinde peş peşe yeni mağduriyetler çıkabilir uyarıları geliyor. SGK uzmanı Özgür Erdursun "devlet bu parayı geri isteyebilir" diye EYT'lileri uyardı.

Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi ile emekli olmak için SGK'ya başvuran ve yıllardır dört gözle bekledikleri emekli maaşlarının hayalini kuran yüz binlerce hak sahibi için kötü haberler peş peşe geldi.

Sosyal güvenlik uzmanı avukat Ozan Bardakçı, yaklaşık 1 milyon EYT’liye yanlış hesaplama nedeniyle eksik ödeme yapıldığını ileri sürmüş EYT’lilerin bu nedenle 1066 lira ile 1800 lira arasında kayıp yaşadığını belirterek “Farkı SGK’den talep edin” diyerek EYT'lilere çağrıda bulunmuştu.

Dikkat çeken bir başka uyarı da kamuoyunda çalışanların yakından tanıdığı SGK Uzmanı Özgür Erdursun'dan geldi. SGK Uzmanı Özgür Erdursun Show TV Ana Haber'e yaptığı açıklamada "Çok aceleye geldi bu iş. Memurların suçu günahı yok, üzerlerinde çok büyük baskı var" diyerek EYT dosyaların uzman gözüyle incelendiğinde yanlışlıkla emekli edilmiş çok kişi çıkabileceği, Emekli Sandığı, SSK ve Bağkur arasında geçiş yapmış kişilerinde dosyalarında da hatalar olabileceği uyarısında bulunuldu.

Erdursun emeklilik heyecanı yaşayanları şu sözlerle uyardı:

"Emekli aylığı hesaplama sisteminde de hata olabilir bu hata telafi edilebilir. Devlet 'Senin aylığında bir hata yaptık' derse faizsiz olarak 24 ayda geri ödemeli bu parayı ister. Böyle hatalar olacak. Daha sonra emekli olup aylık alan kişilere 3, 5 veya 7 yıl sonra SGK diyecek ki siz emekli oldunuz ancak emekli olamazsanız"

Hatırlanacağı gibi sosyal güvenlik uzmanı avukat Ozan Bardakçı, 1.5 milyonun üzerinde emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) yanlış hesaplama sonucu eksik ödeme yapıldığını iddia etti. Bardakçı bu nedenle de EYT’lilerin 1066 lira ile 1800 lira arasında kaybı olduğunu iddia etmişti.

Bardakçı "EYT kapsamında nisan ayından itibaren aylık bağlanan kişilerden 7 bin 500 TL alt sınırın altında kalan kişiler eksik hesaplanan farkı SGK’ye başvurarak talep etmeli." diyerek başvurulara ret cevabı verilmesi halinde  de ücret ödemeden Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvuru yapılması gerektiğini belirtmişti.