Herkes bunu merak ediyor: Nasıl kayyum olurum ?

Herkes bunu merak ediyor: Nasıl kayyum olurum ?

105 bin TL maaşı duyan herkes "Kayyum nasıl atanır ?" diye soruyor.

Vatandaş merakla bunu araştırıyor:
- Nasıl kayyım olunur ?
- Kayyum nasıl atanır ?
- Kayyum nasıl olunur ?

Geçtiğimiz ay Koza İpek Grubu’na yapılan kayyum atamasından sonra dün de Kaynak Holding şirketlerine kayyum ataması yapıldı. Toplam 19 şirket ile bir dernek ve vakfa yapılan 7 kişilik kayyum heyeti ataması, her bir şirket için 5’er bin lira alacak. Bu da kayyum başına aylık 105 bin lira olarak hesaplanıyor. Belki de “Aylık 105 bin lira maaş” başlıklarının da etkisi ile dünden bu yana yüz binlerce kişi aynı tartışmanın içinde. Hatta, Twitter’da açılan “Kayyum olsam” etiketi en çok konuşulan konuların başında geliyor.

Holdinge atanan 7 kayyımın her birinin aylık 105 bin lira maaş alacağının duyulması üzerine internette ‘Kayyum nedir?, ‘Kayyum nasıl atanır?' soruları en çok aratılan sorular oldu.

Soru, Google'da en çok aranan kelimeler arasına girerken, sosyal medyada da en çok paylaşılanlar arasına girdi.

Kayyum nedir?

Kayyumlar belirli işleri görmek veya mal varlığını yönetmek için geçici süreyle atanan yöneticilerdir. Kayyumun hangi hallerde atandığına ilişkin esaslar, Medeni Kanun kapsamında şu şekilde açıklanıyor:

Kayyum nasıl atanır?

Hukuken kayyumlığı gerektiren haller:

MADDE 426.- Vesayet makamı, aşağıda yazılı olan veya kanunda gösterilen diğer hâllerde ilgilisinin isteği üzerine veya re'sen temsil kayyımı atar.

MADDE 427.- Vesayet makamı, yönetimi kimseye ait olmayan mallar için gereken önlemleri alır ve özellikle aşağıdaki hallerde bir yönetim kayyımı atar.

MADDE 428.- İsteğe bağlı kısıtlama sebeplerinden biri varsa, ergin bir kişiye kendi isteği üzerine bir kayyım atanabilir.