Mesai saatleri düşecek mi ? Teklif TBMM'de, Bakanlık çalışmalara başladı

Mesai saatleri düşecek mi ? Teklif TBMM'de, Bakanlık çalışmalara başladı
Güncelleme:

Türkiye'de haftalık memurlar için 40, diğer tüm çalışanlar için 45 saat olan mesai süresinin düşürülmesine yönelik teklif TBMM'ye sunuldu. Bakanlık diğer ülkeleri inceledi... Peki mesai saatleri düşürülecek mi ? İşte çalışmalardaki son durum.

Türkiye'de mevcut İş Kanunu'na göre Türkiye'de genel çalışma süresi haftada 45 saat, memurların çalışma süresi ise haftalık 40 saat olarak Bu saatlerin üzerinde çalışılması "fazla çalışma" kapsamına giriyor.

Muhalefetin TBMM'ye sunduğu haftalık çalışma saatinin 45 saatten 37,5 saate düşürülmesine yönelik teklifin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çalışma saatlerini aşağı çekecek, uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışmalarla iş dünyasının ihtiyaçları ve iş-özel yaşam dengesini gözetecek düzenlemeleri hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Bakanlığın bazı ülkelerdeki çalışma saatlerinin kısaltılması, çalışma modelleriyle ilgili deneyimleri de incelediği öğrenildi.

Dünyada çalışma saatleri nasıl ?

Düzenleme için Fransa, Almanya, İngiltere, İsveç gibi birçok ülkedeki uygulamalar incelendi. Buna göre, Fransa'da yasal haftalık çalışma süresi 35 saat, Belçika, Avustralya'da 38 saat, İsveç 40 saat, İngiltere'de fazla mesai dâhil 48 saati geçemiyor. Portekiz ve Danimarka'da bazı şehirlerde, İspanya'da 250'den az çalışan şirketler 4 günlük mesai uygulamasına geçti. Çalışma sürelerinin sınırlandırılmasının ekonomik, sosyal, teknik bir zorunluluk olduğu ve bunun tarafların iradesine terk edilemeyeceği belirtiliyor.

Pandemi sonrası esnek ve uzaktan çalışma yöntemlerinin yaygınlaşması nedeniyle çalışma saatleri sürelerinin azaltılması dâhil farklı formüller üzerinde duruluyor. Çalışma sürelerinin uygulama şekilleri İş Kanunu'na İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliği ile düzenleniyor.

Ara dinlenme mesaiye dahil değil

Ara dinlenmeler fazla mesaide hesaba dahil edilmiyor. Örneğin, 08:00-20:00 saatleri arası çalışılıyor ve günde toplam 1.5 saat ara dinlenmesi kullanılıyorsa günlük çalışma süresi 12 saat değil 10.5 saat olur. İş Kanunu'na göre ara dinlenme süresi yarım saat olup işveren isterse bunu uzatabiliyor. Günde 7.5 saatten fazla çalışanın ara dinlenmesinin en az bir saat olması gerekiyor.

Haftalık çalışma süresi 

Yasal olarak haftada en çok 45 saat çalışılabiliyor. Sözleşme ya da işyerindeki uygulamaya göre çalışılan günler 5x9 şekilde eşit bölünebilir. İşyerinde haftanın çalışılan günlerine günde 11 saati geçmeyecek şekilde farklı da dağıtım yapılabilir. İşveren ve işçi arasında bunun altında çalışma süresi de belirlenebilir..