Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ekonomi zirvesi

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ekonomi zirvesi
Güncelleme:

Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı. Yılmaz toplantının ardından yaptığı açıklamada, ''İstikrarlı büyüme hedefiyle yolumuza devam edeceğiz'' dedi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen toplantıya, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. 

YILMAZ: İSTİKRARLI BÜYÜME HEDEFİYLE YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ

Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Yılmaz şunları kaydetti: 

"Kısa vade ve orta vade şeklinde ayırıyoruz. Yasal, idari, teknik ve süreç iyileştirici süreçleri altında toparlayacağız. Eylül sonuna kadar Sanayi Bakanlığı koordinasyonunda yönlendirme ve teknik komitelerimizi çalıştırıp eylem planı ortaya koyacağız. Meclis açılmadan önce Eylül sonu kısa ve orta vadeli eylem planımız ortaya çıkacak. 6 ayda bir toplanmamız gerekiyor ama 3 ay sonra bir YOİKK toplantısı yapıp çalışmalarımızı gözden geçirmeyi planlıyoruz.

Verilerin kullanımı ve paylaşımı konusunda daha ileri düzenlemelere ihtiyaç var. AB ile uyumu gözeten çerçevede uluslararası şirketlerin kendi içlerindeki paylaşımları ve çalışmalar yapmamız gerekiyor.

Toplantıda, yatırımlarda finansmana erişim en önemli başlıklardan biri olarak ifade edildi. Yatırım yeri imkanlarının geliştirilmesi de önemli bir başlık oldu. Tarım ve çevresel imkanlar gözetilerek daha fazla sanayi alanı nasıl oluşturulur konusu gündeme geldi.

İhracat ve döviz kazandırıcı hizmetlerin son derece önemli olduğunu görüştük. Bu sebeple Eximbank'ın reeskont kredilerine desteğin artırılmasıyla daha da güçlendirilmesi söz konusu.

Gümrük birliği düzenlemelerine uyum konuları da tartışıldı. Gümrük süreçlerinin iyileştirilmesi için işlemlerin kolaylaştırılması önemli bir başlık oldu.

Çalışma mevzuatındaki çeşitli düzenlemeler de ifade edilen hususlar arasında yer aldı. Buna göre kısa, orta vadeli hususların ele alınması söz konusu. Yabancı çalıştırılması hususlarında nasıl kriterlerle hareket etmemiz gerektiği tartışıldı.

Girişimcilik ekosisteminin desteklenmesi önemli bir başlık olarak masadaki yerini aldı. Çeşitli finansal enstrümanlarla girişimciliğin geliştirilmesi, sermaye piyasalarının aktif hale gelmesi de gündem maddelerinden biriydi."

DHA