Her şey AB için... Çakmaklar 10 saniyede sönecek !

Her şey AB için... Çakmaklar 10 saniyede sönecek !

AB'ye uyum yasaları çerçevesinde yeni kurallar 5 gün sonra yürürlüğe giriyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın AB’ye uyum çerçevesinde yayımladığı yeni kurallar, 1 Ocak’ta yürürlüğe giriyor. 3 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanan Bazı Tüketici Ürünlerinde Uygunluk Denetimi Tebliğinin mama sandalyeleri, çocuk karyolaları, çakmaklar, bisikletler, yüzme malzemelerine ilişkin hükümlerinin yürürlüğe girmesi için geri sayım başladı. Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre; Tebliğin, 1 Ocak’tan itibaren zorunlu hale gelen kurallarından bazıları şöyle:- Mama sandalyelerine kilit sistemi gelecek. Çocuğun parmaklarının veya herhangi bir uzvunun sıkışabileceği hiçbir açıklık olmayacak.- Kordonlar ve ipler boğulma riski oluşturmayacak şekilde üretilecek.

KARYOLALAR YANGINA DAYANIKLI OLACAK

Çocuk karyolalarında kullanılan tekstil, kumaş kaplama ve plastik kaplamalar güç tutuşabilir özellikte; olacak. Kaza ve yaralanmalara yol açmayacak şekilde keskin kenar ve sivri uçlar bulunmayacak.- Stor perde ve jaluzilerin kordonları ölümcül sonuçlara yol açabilecek tehlikeli döngüler içermeyecek. Çocukların ulaşamayacağı uzunlukta ayarlanacak.

Karyola, yatak ve mobilyaların stor perdelere, jaluzilere yakın yerleştirilmemesi uyarısı yapılacak.- Yüzmeye yardımcı donanımların dikişleri sağlam ve basınç altında patlamaya dirençli olacak. Valf ve tıpalar hava sızdırmayacak şekilde üretilecek. Çocukların kullandığı bu ürünler, ağır metal kısıtlamalarına uygun olarak üretilecek.- Köpük ve diğer doğal yüzebilir malzemelerin su emme dirençli olacak. Su emse bile başlangıçtaki yüzebilir oranını büyük oranda sağlayacak.- Ürün üzerindeki uyarı ve işaretlemeler, klorlu ve tuzlu suda bile uzun süre okunabilir olacak.- Bisikletkullanılırken temas eden malzemeler keskin olmayacak.

FREN ÇİFT, REFLEKTÖR ZORUNLU

İki tekerlekli bisikletlerin, birbirinden bağımsız olarak hareket ettirilen en az iki adet frenleme sistemi olacak.- Bisikletlerin; ön, arka ve yanlarında reflektörler bulunacak. Aydınlatma sistemleri, reflektörler ve ziller standartlara uygun tasarlanacak.- Katlanır iki tekerlekli bisikletlerin kolay, dengeli ve güvenli şekilde kilitlenebilecek ve katlandığında herhangi bir kabloda hasar oluşmayacak.- Kilitleme mekanizmalarının sürüş sırasında istem dışı gevşemesi veya kilidinin açılması mümkün olmayacak.

ÇAKMAKLAR 10 SANİYEDE SÖNECEK

Çakmaklar gaz kaçağı oluşturmayacak; düşmeye dayanıklı ve yakıt deposunda çatlama, gaz kaçağı  oluşturmayacak şekilde tasarlanacak. Alev boyu en yüksek haldeyken sıçrama yapmayacak.- Çakmak yakıldıktan sonra kuvvet uygulanması sona erdiğinde alevin 10 saniyelik yanmadan sonra sönmesi gerekecek.- Özellikle yaz aylarında büyük tehlike arz eden ve araba gibi kapalı mekanlarda unutulan çakmakların 65 derecelik sıcaklığa 4 saat süreyle dayanacak şekilde üretilecek. Bütün çakmaklarda, kullanıcılara doğru kullanma metodunu bildiren emniyet bilgisi bulunacak.

Hürriyet