Kredi kartı ile Dolar, altın ve kripto para alanlar dikkat

Kredi kartı ile Dolar, altın ve kripto para alanlar dikkat
Güncelleme:

Türkiye'de gelir adaletsizliği, yüksek enflasyon ile geçim derdine düşüp kredi kartına sarılan vatandaşlar gibi kredi kartını döviz, altın ve kripto para gibi yatırım araçları için de kullanırken, bankalardan "kredi kartınız kapatılabilir" uyarıları gelmeye başladı...

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre Türkiye'de 19 Ocak 2024 haftası itibarı ile bireysel kredi kartı hacmi, 1 trilyon 172 milyar lira. Geçen yıl aynı dönemde bu tutar 459 milyar lira seviyesindeydi. Bireysel kredi kartı hacminde bir yıllık artış, yüzde 155 olurken, kredi kartı kullanımı için kritik bir düzenleme yürürlüğe alındı.

Ziraat Bankası Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla, kredili ürün kullanımı ve özellikle kredi kartlarına yönelik yeni sınırlandırmaların gelebileceği sinyalini vererek taksit sayısı azaltma, limit kontrolü ya da faiz gibi araçları içerebileceğini belirtmişti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de üzerinde durduğu kredi kartı ile bireysel harcamaların azaltılması kararı sonrasında kredi kartı sahiplerine "döviz, altın ve kripto varlık" uyarısı SMS'leri gönderilmeye başlandı.

Hem döviz, hem altın, hem kripto...

Bankalar kredi kartı müşterilerine gönderdikleri kredi kartı ekstrelerine "Kredi kartınızla döviz/altın/kripto varlık alımları, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, makul gerekçesi olmayan transferler, nakit çekme limitini aşma için işlemler ile sistem dışına para çıkarılmasına yönelik işlemler nedeniyle kartınız kapatılabilir" uyarısını da ekledi.

Bankalardan yapılan uyarı, kredi kartlarından yapılan harcamaların yakından takip edileceği, yatırım amaçlı kredi kartı kullanımlarının engelleneceği şeklinde yorumlanırken kredi kartı kullanımında yeni düzenlemelerin ve yaptırımların da yolda olduğu öğrenildi.