Kriz ona vız geliyor !

Kriz ona vız geliyor !

Otomotiv satışlarını ne Ramazan ne hükümet belirsizliği ne de yaşanan terör eylemleri etkiliyor.

 

Otomobil ve hafif ticari araç satışları Temmuz’da vites yükseltmeye devam etti. Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) verilerine göre, geçen ay toplam satışlar beklentilerin üzerinde yüzde 40 oranında artış göstererek 83 bin 836 adet olarak gerçekleşti.

Temmuz’da binek oto satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37.8 artışla 64 bin 218 adet oldu. K2 Belgesi’nde yapılan indirim ve sıkı trafik kontrollerinin hafiflemesiyle eski günlerine kavuşan hafif ticari pazarı da yüzleri güldürmeye devam etti.

Hafif ticari pazarı Temmuz 2014’e oranla yüzde 47.45 büyüyerek, 19 bin 618 adet seviyesine ulaştı. Tüketici güveninin düştüğü Temmuz’da otomotiv pazarının hareketlenmesinde vatandaşın ‘döviz kuru korkusu’ etkili oldu. Olası erken seçim ile Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artışı kararının döviz kurunu tetiklemesinden ve dolayısıyla otomobillere zam gelmesinden tedirgin olan tüketiciler, alım kararını öne çekti.

Bir başka deyişle zamdan önce elini çabuk tutmak isteyen tüketici, showroom’lara koştu. Temmuz’un son haftasında yüksek volümlü filo siparişinin şirketlere teslim edilmesi de pazarın canlı kalmasını etkileyen faktörler arasında yer aldı.

7 ayda 516 binlik satış

Yılın ilk 7 ayına bakıldığında otomobil ve hafif ticari araç satışlarının yüzde 49 artarak 516 bin 386 adede yükseldiği görüldü. Geçen yılın aynı dönemde 346 bin 768 adet araç satılmıştı. Otomobil pazarı Ocak-Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 43.94 büyüdü ve 392 bin 64 adede çıktı. Hafif ticari araç satışları da yüzde 67.12 oranında artarak 124 bin 322 adede ulaştı.

1 milyon hayali zor görünüyor

Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin Genel Koordinatörü Hayri Erce, Ağustos’ta pazardaki yüksek temponun devam edeceğini belirterek, “Tatilden dönen tüketici piyasanın yine hareketli olmasını sağlayacaktır.

Ancak sonrasında belirsizlikler var. Fed’in Eylül’de olası faiz artışı sonrası döviz kurunun hangi seviyelere çıkacağı meçhul. Türkiye’yi ilgilendiren birçok gelişme yaşanıyor. Yılın son çeyreğinin zor geçeceğini düşünüyorum. Satışların herkesin hayali 1 milyon adede ulaşması biraz zor görünüyor. Toplam pazar 900-950 bin adet seviyesinde kapanacaktır” değerlendirmesini yaptı.

Tüm zamanların en yüksek satışı 2011’de kamyon dahil 910 bin adetle elde edilmişti. Otomobil ve hafif ticari araç pazarı da 864 bin 439 adet olmuştu.