Mahfi Eğilmez, TCMB'nin Dolar/TL planını açıkladı

Mahfi Eğilmez, TCMB'nin Dolar/TL planını açıkladı
Güncelleme:

Özellikle ABD doları başta olmak üzere Türk Lirası döviz karşısındaki değer kaybını sürdürürken, ünlü ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası'nın piyasaya döviz satarak kurun düşürmeyi amaçlamasına ilişkin bir yazı yayımladı.

Son zamanlarda sıklıkla tartışmalara konu olan Merkez Bankası'nın döviz satışı ve kurlardaki yükseliş gündemde önemli bir yere sahip. 

Merkez Bankası'nın faiz kararını sabit tutması ile birlikte kurda yukarı yönlü bir hareket beklenirken USD/TL kuru 16,25’lik pivot noktasının altına inerek 16,19’a kadar geriledi.

Eğilmez, 'Piyasaya döviz satarak USD/TL kurunda destek noktasının kırıldığı izlenimi yaratmaya dayalı yaklaşımın işe yaramayacağını anlattığım yazım' olarak tanımladığı yazısında 16,19'un piyasadaki normal arz ve talebe uygun olmadığını bunun döviz satışı ile oluşturulmuş zorlama bir düzey olduğunu ifade etti.

Hazine eski Müsteşarı ve ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, kişisel blogunda konuya ilişkin yazısında "Merkez Bankası’nın faizi değiştirmemesi, piyasanın beklediği önlemlerin alınmaması sonucu döviz talebi devam ediyor ve kurun yukarı gitmesi bekleniyordu. Bu noktada kamu kesimi devreye girerek, geçmişte pek çok kez yaptığı gibi, döviz satmaya ve kuru düşürmeye başladı ve USD/TL kuru 16,25’lik pivot noktasının altına inerek 16,19’a kadar geriledi ve haftayı öyle tamamladı. 16,15’lik ilk destek noktası kırılamamıştı ama pivot noktasının altına inilmesi o destek noktasının kırılabileceği izlenimini veriyordu." dedi.

Mahfi Eğilmez'in yazısının tamamı için...