MERKEZ BANKASI'NDAN FLAŞ FAİZ KARARI !

MERKEZ BANKASI'NDAN FLAŞ FAİZ KARARI !
Güncelleme:

Piyasaların merakla beklediği faiz kararı açıklandı.

Merkez Bankası’ndan beklenen faiz kararı geldi. MB, politika faizini yüzde 7,5’te sabit tutma kararı aldı.

Merkez Bankası (TCMB) 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlerin hemen öncesindeki Mayıs ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında kısa vadeli faizleri sabit tuttu ve önümüzdeki dönemde para politikası kararlarının enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacağını belirtti.

PPK, bir hafta vadeli repo ihalesi faiz oranını yüzde 7.5'te, marjinal fonlama oranını yüzde 10.75'te, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 10.25'te, gecelik borçlanma faiz oranını ise yüzde 7.25'te sabit tuttu.

PPK metninde, "Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir" görüşüne yer verildi.

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, "Karar metninde piyasaları etkileyecek herhangi bir değişiklik ya da bir sinyal bulunmuyor. Notta en önemsediğimiz paragraf enflasyona ilişkin beklentiler. Orada da, kurda yaşanan oynaklığın çekirdek enflasyon tarafında iyileşmeyi sınırlandırıyor olmasına değiniliyor" dedi ve ekledi:
"Nisan'da yüzde 7.9 olan enflasyonun Haziran'da yüzde 8.5'e yaklaşacağını hesaplıyoruz. Haziran sonrasında yılın ikinci yarısında ise enflasyonda gıda kaynaklı gevşeme beklentimiz sürüyor. Yıl sonu beklentimiz ise yüzde 7. TCMB'nin önümüzdeki dönem ne yapacağı biraz da seçim sonrasında oluşacak ortamla şekillenecek. TL'de baskının devamını gerektiren bir belirsiz ortamla karşılaşırsak TCMB'nin daha sıkı bir duruş sergilemesi gerekecektir. Bunu ne kadar gerçekleştirebilir şu aşamada soru işareti. Büyümenin bu denli baskı altında olduğu bir ortamda, TCMB faiz artırımı konusunda sonuna kadar direnecektir."

TL'nin dolar karşısında sert değer kaybı kısa süre önceye kadar dezenflasyon süreci üzerinde risk oluşturarak faiz artırımına zemin hazırlamasına karşın, son dönemde TL'deki değer kaybının tersine döndüğü ve seçime kısa süre kala siyasilerin büyümeyi hızlandırma baskısının arttığı bir dönemde TCMB'nin kısa vadeli faizlerde değişiklik yapması beklenmiyordu.

Reuters anketine katılan 19 ekonomistin tamamı kısa vadeli faizlerin sabit tutulacağını öngörüyordu.

TCMB'nin kararının beklentilere paralel gelmesiyle piyasada anlamlı bir tepki oluşmadı.
PPK metninde uygulanan temkinli para ve maliye politikaları ile alınan makro ihtiyati önlemlerin enflasyonu, özellikle enerji ve gıda dışı (çekirdek) enflasyon göstergelerini olumlu yönde etkilemeye devam ettiğine dikkat çekilerek, "Ancak döviz kurlarında son dönemde yaşanan oynaklıklar, Enflasyon Raporunda belirtildiği gibi, çekirdek enflasyondaki iyileşmeyi sınırlandırmıştır. Bu çerçevede, küresel piyasalardaki belirsizlikler ile enerji ve gıda fiyatlarındaki oynaklıklar da dikkate alındığında, para politikasındaki temkinli yaklaşımın sürdürülmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda Kurul, faiz oranlarının sabit tutulmasına karar vermiştir" görüşüne yer verildi.