Otomatik yedek sistemler neden çalışmadı ?

Otomatik yedek sistemler neden çalışmadı ?
Güncelleme:

Türkiye'yi saatlerce karanlığa gömen elektrik kesintisinde bir ilginç ayrıntı daha ortaya çıktı.

Türkiye’yi karanlığa sokan elektrik kesintisiyle ilgili, devletin özel şirketlere milyonlarca lira para ödediği otomatik sistemin devreye girmediği ortaya çıktı.

Taraf gazetesinden Güler Yılmaz'ın haberine göre geçtiğimiz Salı günü yaşanan elektrik kesintisinde devletin özel şirketlere milyonlarca lira ödediği otomatik sistemin, devreye girmediği ortaya çıktı. Yaşanan kesinti sonrasında yedeklerin devreye girmesi gerektiğini belirten CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, yedekler için firmalara devletin ayda 20 ila 30 milyon lira arasında ödeme yaptığını bunların bir yazılımla otomatik olarak devreye sokulması gerektiğini kaydetti. CHP’li vekil , 2 milyon 750 bin lira verilen ve 2013’te devreye girmesi gereken yazılımın halen çalışmadığını söyledi.

Elektrikte özelleştirmeden sonra havuz sistemi kurulduğuna dikkat çeken Kuşoğlu, “Buraya üreticiler ürettikleri elektriği bildiriyorlar, ortak havuz oluşturuluyor, buradan da tüketiciler alıyorlar. Buraya giriş ve çıkışlarda, zaman zaman, ani düşüşler ve yükselişler yaşanabiliyor. Bunlar için yedek tutulması gerekiyor. Bu yedeklerin tutulması, denetlenmesiyle ilgili de Bakanlıkta çok önemli sorunlar var” dedi. Salı gününden itibaren yaşanan olağanüstü elektrik kesintilerine ilişkin sebebin halen anlaşılamadığını ifade eden CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın elektrik kesintilerine ilişkin, “Teşhisi koyduk, gerekçeyi araştırıyoruz” gibi “garip” bir açıklama yaptığını söyledi.

AYDA 30 MİLYON TL ÖDENİYOR

Kuşoğlu şöyle konuştu: Bana Bakanlıktan getirilen raporlar var.Bir havuz sistemi var özelleştirmeden sonra. Buraya üreticiler ürettikleri elektriği bildiriyorlar, ortak havuz oluşturuluyor, buradan da tüketiciler alıyorlar. Buraya giriş ve çıkışlarda, zaman zaman, ani düşüşler ve yükselişler yaşanabiliyor. Bunlar için yedek tutulması gerekiyor. Bu yedeklerin tutulması, denetlenmesiyle ilgili de Bakanlıkta çok önemli sorunlar var.

Bakanın ve Başbakanın belirttiği gibi, güneydeki bir çekilmede (pazartesi günü bir sorun yaşandı) salı günü bu hadise yaşandı İzmir’deki düşüşten sonra. Bunlarda yedeklerin devreye girmesi gerekirdi. Yedekler için devlet şirketlere bir ödeme yapıyor. Bu ödeme ayda 20 ila 30 milyon lira arasında tutuyor. Yedeklerin devreye girmesinin otomatik olması lazım. Primer, sekonder yedekler var. Bunların bir yazılımla otomatik olarak devreye sokulması gerekiyor. 2 milyon 750 bin lira verilen ve Bilkent’e yaptırılan (2013’te) yazılımı hiç kullanmadılar. Oysa şirketlere bu kadar büyük paralar ödeniyorsa bu yazılımlarla (yedeklerin devreye girip girmediğinin) denetiminin yapılması lazım. Otomotik yazılımla, otomatik denetimin sağlanması gerekirdi. Ancak bakanlıktaki personel eksikliği, liyakatsızlık nedeniyle denetim yok.

SABOTAJ DA İHMAL DE OLUR

Sık sık gündeme gelen elektrik kesintilerini CHP’li vekil Muharrem Işık bakana ocak ayında sordu. Önergeye cevap Bakan Yıldız’dan 15 Mart’ta geldi. Bakan Yıldız, mevzuatı anlatmış. Kimseye ceza verilmemiş, denetim yapılmamış. Çünkü kendisi Bakanlığa kendi adamlarını, hemşehrilerini getirdi. Orası yönetilemiyor.  Böyle olunca da kolaylıkla sabotaj da yapılır, ihmal de olur. Bakanlıkta  Üretim eksikliği yok, yönetim eksikliği var Bakanlıkta, irade eksikliği var. Yönetim eksikliğinin bir an önce giderilmesi lazım. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanının istifa etmesi gerekir.