Piyasalar alev aldı! Dolar yeniden zirveyi gördü

Piyasalar alev aldı! Dolar yeniden zirveyi gördü
Güncelleme:

Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 12'ye çekmesinin ardından 5.80 civarında seyreden dolar/TL, haftanın ilk işlem gününe 5.85 TL'yi gördü. Euro/TL ise 6.51 civarında hareket ediyor.

Bankacılar TL faizlerindeki düşüşe, S-400 alımının ardından ABD ile ilişkilere, Akdeniz’deki hidrokarbon arayışları nedeniyle AB ile ilişkilere yönelik endişelerin son dönemde arttığına dikkat çekiyorlar.

Jeopolitik gerginliklerin de riskler arasında yer aldığını belirten bankacılar, piyasada, “risklerin kısa vadede gerçekleşeceğine yönelik” bir fiyatlamanın tercih edilmediğini de söylüyorlar.

Dolar/TL haftanın ilk işlem gününde 5.82 seviyesinde işlem görüyor.

Euro/TL ise 6.51 civarında hareket ediyor.

16 Aralık 2019 altın fiyatları da yükselişini sürdüyor. Gram altın 275 liradan, çeyrek altın 450 liradan, cumhuriyet altını fiyatı ise 1.847 liradan işlem görüyor.

TCMB indirimin ardından her ne kadar sonraki adımların sınırlı olacağına yönelik mesajını kuvvetlendirse de, faiz indirimlerine de kapıyı tam olarak kapatmadı. Piyasada da faiz indirimlerinin devamı beklenirken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise önümüzdeki yıl faizlerin tek haneye ineceğini söylüyor.

Haftanın ilk işlem gününe 5,82 seviyelerinden başlayan dolar/TL, 5,85 liraya dayandı. Dolar bu sabah saatleri itibariyle 5,84'lü seviyelerden işlem görüyor. Kur bu sabahki işlemlerdeki artışla birikte 22 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesini gördü. Euro 6,51, sterlin 7,82 seviyelerinde.

Geçen hafta 5,76-5,83 aralığında işlem gören dolar, cuma gününü önceki kapanışa göre yüzde 0,45 artışla 5,8153'ten tamamlamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dün gelen açıklamalardan sonra, ABD ile ilişkilerde risk unsuru olarak fiyatlanabilir mi tedirginliği olduğu belirtiliyor. 

Geçen hafta ABD'de, Kongre'nin üst kanadı olan Senato'da, Ermeni Soykırımının resmen tanınmasını öngören karar tasarısı kabul edildi. Karar, oybirliğiyle ile alındı. Tasarının yasalaşması için ABD Başkanı Donald Trump'ın onayı gerekiyor.

Bu adım Türkiye’nin tepkisini çekerken, zaten sorunlu olan ABD-Türkiye ilişkilerini daha da germiş oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün akşam yaptığı açıklamalarda, ABD Kongresi’nde Türkiye aleyhine yaptırım gibi kararlar alınması halinde Ankara’nın mütekabiliyet esasında cevap vereceğini, gerektiği takirde Türkiye’deki ABD üslerinin de kapatılabileceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçtiğimiz günlerde İncirlik'in kapatılabileceğini söylemişti; benzer bir açıklamada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan geldi. Erdoğan, dün katıldığı canlı yayında "Yeri geldiği zaman otururuz bütün heyetlerimizle beraber, kapatılması gerekiyorsa İncirlik'i de kapatırız, Kürecik'i de kapatırız" dedi.

Diğer yandan, ABD ile Çin arasında devam eden ticaret müzakerelerinde piyasaların beklentisi doğrultusunda birinci faz anlaşmaya varıldı. ABD Başkanı Donald Trump, cuma akşamı yaptığı açıklamada, "Çin ile çok geniş kapsamlı bir birinci faz ticaret anlaşması üzerinde anlaştık. Çin, bazı yapısal değişiklikler ve büyük miktarda tarım ürünü, enerji, işlenmiş ürünler ve daha birçok şeyin büyük miktarda satın alımı için mutabık kaldı" ifadelerini kullandı.

Çin'e 15 Aralık'ta uygulanması planlanan gümrük vergisi artışının da iptal edildiğini belirten Trump, ikinci faz anlaşma için bir an önce müzakerelere başlayacaklarını, 2020 seçimlerine kadar beklemeyeceklerini söyledi. 

Bu arada, İngiltere'de genel seçimi açık farkla Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti'nin kazanması sonrası 31 Ocak'ta Brexit'in gerçekleşeceği beklentilerinin artması, sterlin ve avronun dolar karşısında değerlenmesine neden oldu.

Reuters