Piyasalarda ''bomba'' tedirginliği

Piyasalarda ''bomba'' tedirginliği

Dolar dünyada değer kazanırken, Suruç’taki patlamanın yarattığı tedirginlik TL’nin daha fazla değer kaybetmesine neden oldu.

Doların küresel bazda değer kazancı, gelişmekte olan para birimlerini baskı altında bırakırken, Suruç’taki patlamanın yarattığı tedirginlik TL’nin daha da değer kaydetmesine neden oldu. TL’nin dün dolar karşısındaki kaybı yüzde 1.5’i aştı. Bayram öncesi 2.63 TL’ye kadar gerileyen, güne de 2.65 seviyelerinden başlayan dolar, patlamanın ardından kazanımlarını artırdı ve 2.6940 TL’ye kadar yükseldi. Bu rakamlara göre dün dolar karşısında TL en çok değer kaybeden para birimi oldu.

Doların değer kazancı ile birlikte patlamanın yarattığı endişe BIST’e de satış getirdi. Borsa günü yüzde 1.78 değer kaybı ile noktaladı. Endeks 81 bin puanın hemen üzerinde tutunmaya çalıştı ancak özellikle bankacılık hisselerine gelen satışlar dikkat çekti.

Tahvil-bono piyasasında 2 yıllık gösterge olan 14 Haziran 2017 itfalı tahvilde bileşik faizi 16 Temmuz’da spot kapanışta yüzde 9.66 seviyesinde gerçekleşirken spot kapanış yüzde 9.64 oldu.

Düşüş şaşırtıcı değil

Analistler, küresel piyasalarda doların değer sert değer kazanmasına Fed’in faiz artışlarının yaklaşmasına ve sınırdaki hareketliliğe karşın yeni hükümetin kurulma sürecinin netleşmemiş olmasının TL’deki baskının daha sert yaşanmasına neden olduğunu belirtti.

Bir bankanın döviz masası müdürü, “TL’nin en çok değer kaybeden para birimi olması şaşırtıcı değil. Suruç patlaması, sınırdaki jeopolitik endişeleri yeniden gündeme getirdi. Seçimler sonuçlanalı neredeyse 2 ay olmasına karşın erken seçim ihtimalinin tam olarak ortadan kalkmamış olması, Fed’in faiz kararı gibi küresel ya da jeopolitik gelişmelere karşın hazırlıklı olma ihtimalimizi azaltıyor” dedi.

‘2.85 hedefiyle dolar alınabilir’

Morgan Stanley, 2.85 lira hedeflenerek dolar alımı yapılabileceği tavsiyesinde bulundu. Morgan Stanley analistleri Meena Bassily ve James Lord, yaptıkları değerlendirmede Türkiye’nin büyük çaplı cari işlemler açığı ve olumsuz dış fonlama ortamı gibi TL için makro kırılganlıkların sürdüğünü kaydetti. Raporda, “Cari işlemler açığının GSYH’ye oranı siyasetçilerin gerekli reformları yapmaması ve faiz artırımına gidilmemesinden dolayı kötüleşti” denildi. Morgan Stanley, “Erken seçim senaryoları TL için zayıflama getirebilir. Kur volatilitesinde artış için pozisyon almak anlamlı” yorumunda bulundu.