Reel Kesim Güven Endeksi'nde düşüş sürüyor

Reel Kesim Güven Endeksi'nde düşüş sürüyor
Güncelleme:

Reel Kesim Güven Endeksi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre eylül ayında bir önceki aya göre 0,6 puan azalarak 104,4'e geriledi.

Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), Eylül ayında bir önceki aya göre 0,6 puan azalarak 104,4 seviyesine geriledi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi'ni Eylül ayı için açıkladı.

İmalat sanayisinde faaliyet gösteren 1.743 iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılmasıyla oluşturulan İktisadi Yönelim Anketi sonuçlarına göre, RKGE Eylül ayında bir önceki aya göre 0,6 puan azalarak 104,4 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) ise bir önceki aya göre 0,5 puan artarak 105,1 seviyesinde gerçekleşti.

İHRACAT SİPARİŞ MİKTARINDA ARTIŞ

Anket sorularına verilen yanıtların değerlendirildiği endeksin detayları incelendiğinde, son 3 aya yönelik değerlendirmelerde üretim hacmi ve iç piyasa sipariş miktarında artış bildirenlerin oranı bir önceki aya göre zayıflarken, ihracat sipariş miktarında artış bildirenlerin oranı ise güçlendi. Mevcut toplam sipariş miktarıyla ilgili değerlendirmeler ise bir önceki ay seviyesinde gerçekleşti.

Gelecek 3 aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa sipariş miktarında artış beklentisi bir önceki aya göre zayıfladı. Ancak gelecek 12 aydaki sabit sermaye yatırım harcamasına ve gelecek 3 aydaki istihdama ilişkin artış beklentileri ise güçlendi.

GELECEK 3 AYLIK BEKLENTİLER ZAYIFLADI

Üretim maliyetlerinde gelecek 3 ayda artış bekleyenlerin oranı ve son 3 ayda artış olduğunu bildirenlerin oranı da zayıfladı. Aynı şekilde, gelecek 3 aydaki satış fiyatına ilişkin artış beklentileri de zayıfladı. Gelecek 12 aylık dönem sonunda yıllık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklentisi ise bir önceki aya göre 0,6 puan azalarak yüzde 63,7 seviyesine geriledi.