Sigaraya yeni yıl zammına ÖTV ayarı

Sigaraya yeni yıl zammına ÖTV ayarı
Güncelleme:

Sigara ve tütün ürünlerine yeni yıl ile birlikte rekor oranda bir zam bekleniyordu. Ancak Özel Tüketim Vergisi yapısında yapılan değişiklikle rekor zammın önü kesildi. Ama yine de zam bekleniyor...

Yeni yılda uygulanacak vergi düzenlemelerine ilişkin kararlar Resmi Gazete'de peş peşe yayımlanmaya başladı. 

Resmi Gazete'de dün yayımlanan karar ile, tütün ve tütün ürünlerinden alınan özel tüketim vergisinde (ÖTV) düzenlemeye gidildi.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda yer alan bazı mallara uygulanan ÖTV oranları, asgari maktu ve maktu vergi tutarları yeniden belirlendi. Bu mallarda 2024 yılı Ocak-Haziran dönemi için uygulanmaması hakkındaki ekli kararın yürürlüğe konulmasına karar verildi.

SİGARADAN ALINAN VERGİ ARTIRILDI

Karar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlandı. Karara göre, tütün yerine geçen maddelerden yapılmış purolar, uçları açık purolar, sigarillolar ve sigaralar için ÖTV oranı yüzde 57'ye yükseltildi. Asgari maktu vergi tutarı 1,42 TL, maktu vergi tutarı 4,80 TL olarak belirlendi.

 Öte yandan, diğer mamul tütün ve mamul tütün yerine geçen maddeler, homojenize veya yeniden tertip edilmiş tütün, tütün hülasa ve esanslarında da vergi oranı yüzde 57 oldu. Bu ürünlerde de asgari maktu ve maktu vergi tutarı sırasıyla 1,42 ve 4,80 olarak düzenlendi.

Enfiye ve çiğnemeye mahsus tütün ürünlerinde de oranlar ve tutarlar bu şekilde regüle edildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülecek olan bu karar, 1 Ocak 2024 yılından itibaren geçerli olacak.

Sigara ve bazı tütün mamullerinden alınan özel tüketim vergisi (ÖTV) oranları düşürülürken ve asgari maktu ÖTV tutarları artırıldı. Bu değişiklik ile ocak ayında uygulanması gereken otomatik zam yapılmayacak.

SİGARAYA ZAM GELECEK Mİ?

Sigara ve tütün ürünleri üzerindeki nispi ÖTV yüzde 63’ten yüzde 57’ye çekilirken, aradaki fark maktu ÖTV’ye yüklendi.

Yani yeni sistem ucuz sigara fiyatlarını yukarı çekerken, pahalı sigara fiyatlarına yüksek oranlarda zam yapılma riskini azalttı.

Kararla nispi vergi düşürülürken paket başına maktu vergi 1.1043 TL’den 4.8058’e, paket başına asgari maktu tutarı da 22.228’den 28.498’e yükseltildi. Bu değişiklik ile 1 paket sigaradaki vergi eşik fiyatı 35.28 liradan 50 liraya çıktı. Böylece 50 liranın altında sigaranın piyasaya sürülme ihtimali de düşürüldü. Nispi ÖTV’deki 6 puanlık indirim ise firmaların her 1 liralık maliyet artışını sigara fiyatlarına yansıtabilmek için yapmaları gereken zam tutarını 7.5 liradan 5.2 liraya indirdi. Maktu ÖTV nedeniyle, sigarada ortalamada 3.5 lira gibi bir zammın olabileceği belirtildi. Ancak firmalar hangi sigara grubunda hangi tutarlarda zam yapacağına, rekabet, kaçak riski ve maliyet unsurlarına göre kendileri karar verecek.