Turkcell 47 dakika sonra talip oldu !

Turkcell 47 dakika sonra talip oldu !
Güncelleme:

TeliaSoner, Avrasya’daki iştiraklerinden çıkacağını duyurdu, Turkcell jet hızıyla harekete geçti.

TeliaSonera dün sabah bir açıklama yaparak Avrasya’daki iştiraklerinden çıkacağını duyurdu. Turkcell bu açıklamadan sadece 47 dakika sonra KAP’a bir duyuru yaparak “Biz talibiz. Satın alma için finansal danışman atama sürecini başlattık” dedi.

Telia Sonera dün Sabah bir açıklama yaptı ve Avrasya’daki iştiraklerinden tamamen çıkmak için süreç başlattığını duyurdu. TeliaSonera, Fintur’da direkt olarak yüzde 58.55 oranında hisseye sahip bulunuyor. Kazakistan, Azerbaycan, Moldova ve Gürcistan’da faaliyet gösteren Fintur’da kalan hisseler ise Turkcell’e ait bulunuyor. TeliaSonera açıklamasından sadece 47 dakika sonra Turkcell’den Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklama ile TeliaSonera’nın satışa çıkaracağı hisselere talip olunacağı ifade edildi.
 
8 ÜLKEDE TAM HAKİMİYET
 
Vatan'ın haberine göre Turkcell açıklamasında “Fintur’da yüzde 58.55 çoğunluk payı olan TeliaSonera, Avrasya’daki iştiraklerinden tamamen çıkmak amacıyla süreç başlattığını bugünaçıklamıştır. Bölgedeki büyüme stratejisine paralel ve halihazırda yüzde 41.45 payla azınlık hissedarı olduğumuz Fintur’un tamamının satın alınmasıyla ilgili stratejik opsiyonların değerlendirilmesi amacıyla stratejik ve finansal danışman atama süreci başlatılmıştır” denildi.
 
Eğer satın alma gerçekleşirse Turkcell, Fintur’un faaliyet gösterdiği dört ülkede (Kazakistan, Azerbaycan, Moldova ve Gürcistan) çoğunluk hissedar olacak. Turkcell, Fintur’daki dolaylı ortaklığının yanısıra Ukrayna, Belarus ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de tamamına sahip olduğu şirketlerle faaliyet gösteriyor. Söz konusu satın alma gerçekleştiği takdirde Turkcell toplam 8 ülkede faaliyet gösterecek ve tüm ülkelerde çoğunluk hissedarı olduğu şirketlere sahip olacak.
 
BÖLGESEL GÜÇ OLMA HEDEFİNE UYGUN
 
Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu, yeni dönem stratejilerini anlatırken, Türkiye’de telekom pazarının bir numaralı oyuncusu olmak istediklerini, bölgesel güç olma hedefine yönelik satın alma fırsatlarını da yakından takip edeceklerini söylemişti. Bu hedef doğrultusunda Turkcell’in TeliaSonera’nın satış kararına tepki vermesi ve satın alma beyanını duyurması uzun sürmedi. Sözkonusu Fintur alımının yaklaşık 1 milyar dolar hacminde bir büyüklük olabileceği tahmin ediliyor. 
 
4 ÜLKEDE 18 MİLYON ABONE...
 
Turkcell’in yüzde 41.5 hissedar olduğu ve kalan yüzde 58.5 hissesine de talip olduğu Fintur, Avrasya bölgesinde 4 ülkede faaliyet gösteriyor. 2015 ikinci çeyrek sonuçlarına göre Fintur, Kazakistan pazarında KCell ile pazar birincisi. 10.8 milyon abonesi olan KCell’in 2. çeyrek cirosu 231 milyon dolar olarak gerçekleşmişti.
 
Azercell de yine Kcell gibi faaliyet gösterdiği Azerbaycan’da pazar birincisi. Yaklaşık 4.2 milyon abonesi bulunan Azercell’in ikinci çeyrek cirosu 101 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmişti. Moldovya’da faaliyet gösteren Moldcell 900 bin abonesi ile pazarın ikincisi. Moldcell’in çeyrek cirosu 18 milyon dolar düzeyindeydi. Gürcistan’da faaliyet gösteren Geocell’in 2 milyon abonesi bulunuyor ve şirket pazar ikincisi. Şirketin çeyrek bilançosuna göre cirosu 23 milyon dolar düzeyinde.