Ünlü ekonomistten Cumhurbaşkanı Erdoğan'a rest: ''Enflasyon düşsün, diplomalarımı yakarım''

Ünlü ekonomistten Cumhurbaşkanı Erdoğan'a rest: ''Enflasyon düşsün, diplomalarımı yakarım''
Güncelleme:

Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, "doların köpüğünü aldık, enflasyonun da köpüğünü alacağız" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Erdoğan hayal görüyor, enflasyon düşerse diplomalarımı yakarım" diyerek yanıt verdi.

Ekonomist Atilla Yeşilada, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘doların köpüğünü aldıkları, enflasyonun da köpüğünü alacakları’ yönündeki söylemini eleştirerek, “Enflasyonda köpük olmaz” dedi.

Yeşilada, yeni modelle enflasyonun düşmeyeceğini, bu olursa ‘ekonomi diplomalarını yakacağını’ ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ekonomisinin uzun vadede cari fazla vermeye başlayacağını ve ülkede bollaşan dövizle birlikte TL’nin değer kazanacağını ve enflasyonun düşeceğini öne sürmüştü.

KÖPÜĞÜ ALMA AÇIKLAMASI

Aralık ayında 18 TL'yi gören açıklanan "kur korumalı TL mevduatı" ve TCMB'nin peş peşe müdahaleleri sonrasında 11 TL'nin altına inen dolar kuru sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Dolardaki köpüğü aldık, enflasyondaki köpüğü de alacağız"  demişti.

Ancak kur tekrar 14’e yakın seviyelere gelmişti. Saat 09:00 itibariyle dolar kuru uluslararası piyasalarda 13,82 TL'den işlem görüyor.

Sözcü’den Ruhat Mengi’ye konuşan ekonomist Atilla Yeşilada, “Sayın Erdoğan’ın köpük alma operasyonunun gerçekleştiği 13,80 nerede, 9,5 nerede? Ve hiçbir şekilde de gerileyecek gibi durmuyor” derken, Erdoğan’ın “Sabredin, üç ila beş aya enflasyonu düşüreceğim” iddiasına da"diplomalarımı yakarım" diyerek yanıt verdi.

İşte Yeşilada'nın o açıklamaları:

“Düşüremezsiniz, elinize sopa alıp bütün marketleri, eczacıları, otomotiv bayilerini dövüp içeri atsanız yine düşüremezsiniz. Maliyetleri arttığı için fiyatlar artıyor. ‘Maliyetinin altında satış yapacaksın’ dersen üretim yapmazlar, Türkiye 70’lere döner. Eğer enflasyon haziran ayında yüzde 36’nın altına düşerse ben ekonomistlik diplomalarımın hepsini sizin önünüzde yakacağım.

Hala AKP’ye güvenen yüzde 20-25 arasında bir kitle var, onların umudunu bir kez daha yıkarsanız, sıradaki seçimin sonu 2001 seçimi gibi olur, eski aktörlerin hepsi tasfiye olur. Ayrıca 2023’te de bu kafayla enflasyon 36’nın altına düşmez, yüzde 70-80 enflasyon konuşuruz.

Sayın Erdoğan enflasyonun da devalüasyon gibi yabancı güçler ve onlarla işbirliği yapan yerli menfaat gruplarını yaptığı bir algı operasyonu olduğunu düşünüyor. Çünkü enflasyonda köpük olmaz, hiç kimse böyle bir şey duymamış. Bunu söylemesi bile enflasyonu kendi politikalarının ürettiği bir sorun olarak değil de hala dış güçlerin ve Türkiye’de ona karşı olan çevrelerin bir oyunu olarak gördüğünü gösteriyor.

 

Ruhat Mengi'nin yazısının tamamı için...