Uzmanlar ikiye ayrıldı: Temel gıdada KV indirimi fiyatlara yansıyacak mı?

Uzmanlar ikiye ayrıldı: Temel gıdada KV indirimi fiyatlara yansıyacak mı?
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, temel gıda ürünlerinde KDV'nin 1'e düşürüldüğünü açıklamıştı. Bu hamle pek çok kesim tarafından sevinçle karşılansa da KDV indirimi için "faydalı olacak" diyenlerin yanı sıra "hiç bir işe yaramayacak" diyen uzmanlar da var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV'nin yüzde 1'e düşürüldüğünü açıkladı. Gıda sektörüne de aynı oranda indirim çağrısı yapan Erdoğan, "Böylece toplam indirim yüzde 14’ü bulacak" dedi. Düzenleme, gece saatlerinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Ekonomistler, Gıda ürünlerindeki KDV indirimini ve yeni ekonomi paketini Birgün'den Havva Gümüşkaya'ya değerlendirdi  .

 Sonbahar aylarında erken seçim beklediğini belirten Atabay, üniversite sınavındaki barajın kalkması ve KDV indirimini seçim hamlesi olarak yorumladı.

 "Yeni ekonomi modeli dediğimiz şey, tehdit ve yönlendirmeye dayalı. Bir ekonomi politikası değil, seçimlere kadar gemiyi batırmadan yüzdürüp seçimleri kazanarak iktidarı devam ettirmek…"

'ÇOK ETKİLİ OLMAYACAKTIR'
Ekonomist Uğur Gürses’e göre ise iktidar bu adımı atmak zorunda kaldı. Artan pahalılık karşısında KDV indiriminin de çok etkili olmayacağını söyleyen Gürses, “Sadece taşıma maliyeti, mazot şubatın ilk 10 gününde yüzde 8 arttı. Dolayısıyla KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesi çok etkili olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

'BÜYÜK BİR OLAYMIŞ GİBİ LANSE EDİYORLAR'
Erdoğan’ın toplantıya telekonferans yönetimiyle katılıp KDV indirimi açıklamasını ise anons etkisi olarak değerlendiren Gürses, “Büyük bir olaymış gibi lanse ediyorlar. Açıklanan paketlerin bir anlamı yok. Bugünden yarına hemen yatırım kararı alınmaz, süreç gerektirir. Vatandaş zaten güvensizlikten dolayı altınını yastık altında tutar. Yapılan açıklamaların ekonomik bir çerçevesi yok” değerlendirmesinde bulundu.

 'AÇIKLANAN PAKETLERİN BAŞARILI OLMASI ZOR'
İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cem Başlevent de açıklanan paketlerin başarılı olmasının zor göründüğünü belirtti.

Seçimin yaklaştığını ve seçimle ilgili birçok belirsizliğin var olduğunu söyleyen Başlevent, “Ama mutlaka bir kısım, yüzde 1-2 altınını çıkaracaktır. O da, kur korumalı mevduatta olduğu gibi, Merkez Bankası’nın rezervlerinin güçlenmesine ve talep geldiğinde satış yapılmasına yarayacak gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.

 

Birgün