Ev alacaklar dikkat ! Bankalar konut kredisi faizlerini indirdi

Ev alacaklar dikkat ! Bankalar konut kredisi faizlerini indirdi
Güncelleme:

Ziraat Bankası ve Halkbank'tan sonra Şekerbank da konut kredisi faiz oranını yüzde 0,98'e indirdi.

Konut kredisi faizlerinin yüzde 1'in altına inmesi için bankalardan art arda hamleler geldi.

İlk faiz indirimini yapan Ziraat Bankası'nın ardından Halkbank ve Şekerbank da konut kredisi faiz oranlarını yüzde 0,98'e çekti.

Faiz indirimi 500 bin TL'ye kadar olan kredilerde geçerli olacak.

500 BİN TL'YE KADAR OLAN KREDİLERDE

Ziraat Bankası ve Halkbank'ın 500 bin TL'ye kadar olan konut kredilerinde 10 yıla (120 ay) kadar vadelerde aylık faiz oranı yüzde 0,98'e çekildi.

Şekerbank ise ilk kez konut kredisi alacaklar için 60 aya (5 yıl) varan vadelerde 500,000 TL'ye kadar olan konut kredisi taleplerinde faiz oranlarını yüzde 0.98'e çekti.

KİM NE KADAR TAKSİT ÖDEYECEK ?

İndirim sonrasında 100 bin lira kredi alan biri aylık 1650 lira yerine 1420 lira taksit ödemesi yapacak.

120 ay vadeli 200 bin lira kredi alımında aylık taksit 3 bin 300 lira yerine 2 bin 841 lira olacak.

Ev alacaklar dikkat ! Bankalar konut kredisi faizlerini indirdi - Resim : 1

Konut stoklarını azaltmaya yönelik eylem planı kapsamında sektörde ortalama yüzde 1.25 seviyelerinde olan, hatta bazı bankalarda yüzde 1.35'e kadar kadar çıkan konut kredisi faiz oranlarında indirime gidildi. Konut kredisi faiz oranlarını yaklaşık 9 yılın zirvesinde bulunuyordu.

GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ HAREKETLENDİ

Gayrimenkul sektörü temsilcileri “Başbakanın açıklamasından sonra satış ofisleri hareketlenmeye başlamıştı. Şimdi tablo netleşti. Bundan sonra bekle-gör durumundaki alıcı harekete geçer” diyor. Kampanyada ana hedefin konut pazarını hareketlendirmek olduğu, bu nedenle daha önce kredi kullananlar için yeniden yapılandırma planlanmadığını belirtiliyor.

‘TELEFONLAR SUSMUYOR’
Türkiye genelinde bitmiş yapı stoku yaklaşık 700 bin. Geçen yıl alınan ruhsat sayısı ise 1.3 milyon. KDV ve tapu harcında yapılan indirim sonrası faiz oranlarının düşmesiyle hem stokların erimesi, hem yeni satışa çıkacak projelere ilginin artması bekleniyor. İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, stokların yaklaşık yüzde 20 oranında erime öngördüklerini söyledi. Durbakayım, “Kamu bankaları tarafından ve en küçük hesapla 250 milyon liralık bir sübvanse yapılarak konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1.2’den yüzde 0.98’e indirilmesi sonucunda, yaklaşık 7-8 milyar liralık konut satışının olacağını öngörüyoruz. Bu iyimser rakamın gerçekleşmesi sonucunda, sadece yüzde 3’lük tapu harcına mahsuben devletin kasasına 200 milyon lira girecektir” dedi. Kampanyaya özel sektör bankalarından da katılım beklediklerini belirten Durbakayım, “Telefonlar susmuyor, vatandaş faiz oranlarını soruyor. Hükümet çok hızlı aksiyon aldı, diğer bankalardan da aynı hızı bekliyoruz. Bu hamlelerle piyasada ciddi bir canlanma olacak. Amaç konut stokunun eritilmesi ise kampanyanın oturum veya yaşam amaçlı olup olmadığına bakılmaksızın ilk el piyasasının tamamını kapsaması da gerekli” dedi.

Seçiniz...

Etiketler konut kredisi