Yazlığı ya da köy evi olana katlamalı vergi yolda

Yazlığı ya da köy evi olana katlamalı vergi yolda
Güncelleme:

AK Parti iktidarı Emlak Vergisi'nde yeni bir düzenlemeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Yeni düzenleme ile birden fazla evi olanlardan katlamalı vergi alınacak. Bu yeni düzenleme yazlık sahibi olanları veya köyde evi olanları da etkileyecek.

AK Parti iktidarı Emlak Vergisi'nde dikkat çeken bir düzenlemeye hazırlanıyor. Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre iktidarın hazırladığı yeni vergi reform paketinde 2 ve daha fazla konutu olanlara yüklü miktarda Emlak Vergisi ve tapu harcı getirilmesine yönelik maddelerin bulunması köyünde evi, kıyıda yazlığı olan milyonlarca vatandaşta büyük endişeye yol açtı.

Katlamalı verginin konutun değerine göre ya da ‘köy evi’ ‘yazlık’ gibi sınıflara ayrılarak kapsam dışında bırakılmaması halinde milyonlarca vatandaş çoğu zaman kullanmadığı gayrimenkulleri için yüklü miktarlarda vergi ödeme durumuyla karşı karşıya kalacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın öncülüğünde ‘vergi reformu’ adı altında yürütülen çalışmaların en kritik maddelerinden birini 1’den daha fazla konutu olanlara getirilecek yeni vergiler oluşturuluyor. Önümüzdeki haziran ayının ilk haftasında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) getirilmesi düşünülen taslak düzenlemeyle, Emlak Vergisi oranlarında ilk kez sayıya göre değişikliğe gidilmesi planlanıyor. Buna göre 1’den fazla evi olanlar, oturduğu evin vergisini her yıl normal ödemeye devam edecek. Ancak aynı kişinin 2’nci ve daha fazla evi varsa bu evler için katlanarak artan Emlak Vergisi ödemek zorunda kalacak. Bu evlere ne kadar ilave vergi yükü getirileceği henüz netleştirilmedi.

Ancak milyonlarca vatandaşın köylerde babadan, atadan kalma evleri tapu kaydında üzerlerinde görünüyor. Bu ev ve gayrimenkullerin büyük bölümü ise varislerin hisselerinde yer alıyor. Köy evlerinin dışında yazlık olarak kullanılan evler de tapu kayıtlarında bulunuyor. Köy evleri ile yazlıkların ‘ikinci ev’ olarak değerlendirilmesi halinde milyonlarca vatandaş yeni vergilerle karşılaşacak.


Yazlıkçıların durumu belirsiz
Konuyla ilgili bilgi veren kaynaklar, vergi reformuyla konuta yatırım yapan varlıklı kesimlerin gelirindeki artışın vergilendirilmek istendiğini, bu nedenle köy evlerinin ‘ikinci ev vergisi’ dışında tutulması gerektiğini ifade etti. Ancak yazlıkların durumunun köy evlerinden biraz daha farklı olduğuna işaret eden kaynaklar, “Yazlıkların önemli bölümü çalışırken alınmış, şimdi emeklilikte kullanılan evler. Bu evlerin ilave vergilendirilmesi adil olmaz. Yazlık adı altında sahip olunan değeri çok yüksek evlerin kapsam dışında kalacağını düşünüyoruz” dediler.

Sözcü