Hayat kurtaran ''heimlich manevrası'' kamerada

Güncelleme:

Van'daki bir hastanede nefes borusuna şeker kaçan 3 yaşındaki çocuk, doktorun Heimlich manevrasıyla hayata tutundu. Çocuğun hayata döndürüldüğü an saniye saniye güvenlik kameralarına yansıdı.

Lokman Hekim Van Hastanesinde meydana gelen olayda, annesi ile birlikte hastane koridorunda sıra bekleyen 3 yaşındaki kız çocuğunun boğazına şeker kaçtı. Durumu fark eden anne ve çevredekiler müdahale etmeye çalıştı. Şekeri çıkaramayacağını anlayan vatandaşlar hemen Çocuk Cerrahı Doç. Dr. Veli Avci’ya haber verdiler.

Dr. Avci’nin Heimlich manevrası ile çocuk tekrara hayata tutundu.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Lokman Hekim Van Hastanesi Çocuk Cerrahı Doç. Dr. Veli Avci, “Ben poliklinikte hasta muayenesi yaparken bir ses duydum. Kapıyı açtığımda 3 yaşındaki bir kız çocuğunun şeker yuttuğunu ve şekerin boğazına kaçtığını söylediler. Bende hemen çocuğun yanına koştum. Çocuğu aldım ve Heimlich manevrası ile çocuğun boğazındaki şekeri çıkardım” dedi.

Heimlich manevrasının yetişkin ve çocuklarda farklılık gösterdiğinin altını çizen Dr. Avci, “Heimlich manevrası, kişilerde soluk borusuna yabancı madde kaçtığı zaman bunu çıkarmak için kullanılan bir manevradır. Yetişkinlerde ve çocuklarda bu farklıdır. Çocuklarda dizin üstüne yatırılır, sırtına vurulur. Çene kısmı tutularak, cismin dışarı çıkması görülür. Normalde 4 yaşına kadar çocuklara şeker, fındık gibi sert şeyler veya yapışkan şeyler verilmemelidir. Ayrıca çocuk oynadığı zaman ya da bir şeylerle uğraştığında kesinlikle yemek yedirilmemelidir” ifadelerini kulandı.

İHA