Adana Büyükşehir Belediyesindeki suç örgütü davası -Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Tuncelin de aralarında bulunduğu 7 sanık, çıkar amaçlı örgüt yöneticisi ve üyesi oldukları iddiasıyla yargılandıkl

Adana Büyükşehir Belediyesindeki suç örgütü davası     -Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Tuncelin      de aralarında bulunduğu 7 sanık, çıkar amaçlı örgüt      yöneticisi ve üyesi oldukları iddiasıyla yargılandıkl

ADANA Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Aytaç Durak'ın da aralarında bulunduğu 63 kişinin, çıkar amaçlı örgüt yöneticisi ve üyesi oldukları iddiasıyla yargılandığı davada tutuklu bulunan 7 sanık tahliye edildi.

ADANA Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Aytaç Durak'ın da aralarında bulunduğu 63 kişinin, çıkar amaçlı örgüt yöneticisi ve üyesi oldukları iddiasıyla yargılandığı davada tutuklu bulunan 7 sanık tahliye edildi.

Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, tutuklu sanıklar Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Tuncel, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Kenan Gündoğdu, Şevki Özveren, Hakan Bilmez, Taner Özcandan, Emin Ekmekçi ve Salih Zor ile avukatlar hazır bulundu.

Tutuksuz yargılanan sanıklar ise duruşmaya katılmadı.

Duruşmada söz alan Tuncel, davanın bir numaralı sanığı olduğunu belirterek, "Çete lideri olduğum iddia edilmektedir. Ben 5 dönem meclis üyeliği yaptım. 2 dönem ilçe meclis üyesiydim. 4 farklı dönemde de Adana Demirspor başkanlığı yaptım" dedi.

Kardeşinin katledildiğini ancak faillerinin bulunamadığını savunan Tuncel, "Olayda kullanılan silah bulundu ancak failleri halen bulunamadı. Çete lideri olsaydım kardeşimin faillerini bulurdum. Tanımadığım kişilerin, lideri olduğum çetenin üyesi olduğu iddia edilmektedir. Her zaman belediyeye işi düşen vatandaşlara yardımcı olmaya çalıştım ancak hiçbir bürokratım hukuka aykırı bir talepte bulunmadı" diye konuştu.

Tuncel, iddia edilen olaylarla bir ilgisi olmadığını ifade ederek beraatini istedi.

Diğer sanıklar da üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmeyerek tahliye ve beraat talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, 4. Yargı Paketi'nde ihale suçlarına ilişkin TBMM'de kabul edilen yasal düzenleme ile "adli kontrol hükümlerinin uygulama kapsamının genişletilmesini" de dikkate alarak Tuncel ve diğer tutuklu 6 sanığın tahliyesine karar verdi.

Sanıklar hakkında yurt dışına çıkış yasağı koyan mahkeme, duruşmayı erteledi.

-Suçlamalar-

Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Tuncel hakkında, "Aytaç Durak ile araları bozulduktan sonra belediyede ayrı bir suç örgütü oluşturduğu ve örgütün yöneticisi olduğu" gerekçesiyle "örgüt kurmak, tehdit, ihaleye fesat karıştırmak, basit yaralama, rüşvet almak ve vermek, kamu malına zarar vermek" suçlarından 71 yıl 6 aya kadar hapsi isteniyor.

İddianamede, aralarında iki gazetecinin de bulunduğu diğer sanıklar hakkında ise "ihalelere fesat karıştırmak, yağma, dolandırıcılık, şantaj ve rüşvet" suçlarından hapis cezası talep ediliyor.

-Cezaevi önünde davul-zurna eşliğinde karşılama-

Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Tuncel'in yakınları, tahliye haberinin ardından cezaevi önünde toplanarak, davul zurna eşliğinde halay çekti.

Kalabalık bir grup, Tuncel'in cezaevinden çıktığı otomobilin önünü keserek, dışarı çıkmasını istedi. Bunun üzerine araçtan inerek güçlükle ilerleyen Tuncel için kurban kesildi.

Tuncel, basın mensuplarına açıklama yapmayarak, cezaevinden ayrıldı.

Yakınları tarafından sevinç gösterisiyle karşılanan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Kenan Gündoğdu ise "Biz buraya haksız olarak atılmıştık, şu an sadece bu haksızlık düzeltilmiş oldu. Adalete teşekkür ederiz" dedi.

Muhabir: İbrahim Erikan - Aykut Ünlüpınar

Yayıncı: Murat Paksoy