AYM'den Osman Kavala kararı

AYM'den Osman Kavala kararı
Güncelleme:

Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Türkiye'nin Soros'u'' dediği Osman Kavala'nın bireysel başvurusunu Genel Kurula sevk etti.

Gezi Davası'nda tahliye edilen ancak serbest bırakılmadan bu kez 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili suçlanarak tekrar tutuklanan Osman Kavala'nın özgürlüğünü ihlal gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi (AYM) 1. Kısımında bugün alınan kararla dosya AYM Genel Kurulu'na gönderildi.

19 Ekim 2017’de gösterdiğinde Kavala, Gaziantep’te gözaltına alınarak 1 Kasım’da tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne kondu.

İşadamının tutuklanmasına ise iki gerekçe gösterildi: Gezi eylemleri bağlamında ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs’ ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs.’

Kavala hakkındaki iddianame ise 20 Şubat 2019’da, işadamının tutukluluğunun 477’nci gününde hazırlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Türkiye’nin Soros’u” diye bahsettiği Kavala 18 Şubat’taki altıncı duruşmaya da tutuklu olarak çıktı. Duruşmada sekiz sanıkla birlikte Kavala da ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçlamasından beraat etti ve tahliyesine karar verildi.

Ancak hemen ardından İstanbul başsavcılığı Kavala hakkında darbe girişimi bağlamındaki soruşturmada gözaltı kararı bulunduğunu duyurdu.

 Tahliyesi beklenirken gözaltına alındı. Kavala hakkında Ekim 2019’da bu soruşturmada tahliye kararı verilmişti.

Kavala 19 Şubat günü yeniden tutuklandı.

Osman Kavala: ''İddianame yasa dışı''Osman Kavala: ''İddianame yasa dışı''

 

Seçiniz...