Bakan Eroğlu, Moritanya'da

Bakan Eroğlu, Moritanya'da

Türkiye ile Moritanya arasında ormancılık konusunda işbirliği protokolü imzalandı- Bakan Eroğlu:- "Anlaşma ile orman planlama, ağaçlandırma ve rehabilitasyon, fidan üretimi, çölleşme ve erozyonla mücadele, coğrafi bilgi sistemleri ve uzaktan algılama, yan

NUAKŞOT (AA) - Türkiye ile Moritanya arasında ormancılık konusunda işbirliği protokolü imzalandı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Moritanya Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Amedi Camara'yı makamında ziyaret etti.

Eroğlu, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin orman varlığını arttıran ülkelerin başında geldiğini, çölleşme ve erozyonla mücadele çalışmalarında dünyada en fazla çalışma yapan ilk 3 ülke arasında yer aldığını belirtti.

Yürüttükleri ağaçlandırma hamlesi ile son 13 yılda 3 milyar 350 milyon fidanı toprakla buluşturduklarına dikkati çeken Eroğlu, orman yangınlarıyla mücadelede uygulamaya konulan Yangın Yönetim Sistemi ile de Akdeniz ülkeleri arasında en başarılı konuma gelindiğini söyledi.

Bakan Eroğlu, Türkiye'nin birçok Afrika ülkesi ile çölleşme, arazi tahribatı ve kuraklıkla mücadele konusunda hem ikili hem de çeşitli bölgesel, uluslararası kuruluşlar aracılığıyla işbirliği yaptığını anlatarak, bu ay Antalya'daki Uluslararası Eğitim Merkezi'nde 20'ye yakın ülkenin katılımıyla ormancılık semineri düzenleneceğini bildirdi. Eroğlu, Moritanya'dan yetkilileri de bu seminere davet etti.

Türkiye ile Moritanya arasında ormancılık konusundaki işbirliği protokolünün önemine dikkati çeken Eroğlu, "Anlaşma ile orman planlama, ağaçlandırma ve rehabilitasyon, fidan üretimi, çölleşme ve erozyonla mücadele, coğrafi bilgi sistemleri ve uzaktan algılama, yangın yönetimi, doğa koruma ve yaban hayatı yönetimi gibi konularda dost ve kardeş Moritanya ile aramızdaki işbirliğini daha da geliştireceğiz. Bu ziyaret vesilesiyle orman yangınlarıyla mücadele faaliyetlerinde kullanılmak üzere, özel arazi şartlarında hizmet verecek şekilde tasarlanmış bir yangın söndürme aracı ile üç su tankını hibe etmek suretiyle Moritanya'nın kullanımına sunduk" dedi.

Bakan Camara da Eroğlu'nun ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Sizin ziyaretiniz aslında devletinizin bu işbirliğine verdiği önemin bir göstergesi. Moritanya tarafı da aynı isteğe ve aynı iradeye sahip, ikili ilişkilerimizde bu isteğimizi ve irademizi ortaya koymamız gerekiyor. Çok büyük bir deneyime sahip olduğunuzu biliyorum, ileriye yönelik iyi işler yapabilmenize vesile olacak bir tecrübe bu" ifadesini kullandı.

İşbirliği protokolünü imzalamalarının ardından Eroğlu, Camara'ya gümüş ibrik hediye etti.

Bakan Eroğlu ve beraberindeki heyet, daha sonra İHH İnsani Yardım Vakfı'nın Muntezih Şehrazat bölgesinde bulunan kampında kalan yaklaşık 150 yetim çocuğu ziyaret etti. Yetim çocuklarla tek tek ilgilenen Eroğlu, çocuklara hediye dağıttı.

Türkiye Büyükelçiliği binası önünde kamyon, kompresör ve su sondaj makinesi devir-teslim törenine de katılan Eroğlu, sondaj ekibine başarı belgesi verdi.