Bakan açıkladı: ''Bazı dostlar PKK/YPG'ye pilotaj eğitimi veriyor''

Bakan açıkladı: ''Bazı dostlar PKK/YPG'ye pilotaj eğitimi veriyor''
Güncelleme:

Türkiye'nin eli kanlı bölücü terör örgütü PKK/YPG'yle mücadelesi devam ederken Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler "Bazı dostlar PKK/YPG'ye pilotaj eğitimi veriyor" dedi.

Terörle mücadele esasının değiştiğini vurgulayan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Teröristi kaynağında yok etme stratejinde hareket ediyoruz. Bazı dostlar PKK/YPG'ye pilotaj eğitimi veriyor. Bizim aklımızla dalga geçme diyoruz." diye konuştu.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler CNN Türk'te Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. Terörle mücadelede “Teröristi kaynağında yok etme stratejisi” uyguladıklarını ifade eden Güler, “Bazı dostlar PKK/YPG'ye pilotaj eğitimi veriyor. Eğer sen bunlara destek oluyorsan 'Destek oluyorum de' diyoruz. Bizim aklımızla dalga geçme diyoruz” diye konuştu. Irak'la son dönemde artan temaslara değinen Bakan Yaşar Güler, “Irak tarihi komşumuz. Her zaman iyi ilişkileri sürdürmek gayretindeyiz. PKK terör örgütü Irak'ın kuzeyine yerleşti ve hiç karışan yok. Bizden başka rahatsızlık duyan yok. 'Her gün geliyor üs bölgelerine saldırıyor' dedik. 'Bu terörü kaynağında tüketeceğiz' dedik. Sürekli operasyon yapacağız dedik. PKK, 800 köyü boşaltmış durumda. Buradaki sivil insanlar terk etmiş durumda. Yıllardır tüm Avrupa'nın Amerika'nın terör örgütü dediği PKK'ya Iraklı komşularımız demiyordu ve biz çok ısrarcı olduk. Onlara da teşekkür ediyoruz. Onlar için de zor bir durum. Yasaklanmış örgüt ifadesini kabul ettiler. Biz KYB'ye hepsine söylüyoruz, en son toplantıda sayın Cumhurbaşkanımız açıkça ifade ettiler. Bu terör örgütünden arının kendinizi kurtarın yeni bir fırsat ve ortam yaratın biz de size yardımcı olalım dedik. Tedbirlerin hepsi masada duruyor” ifadelerini kullandı.

Güler'in açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle:

“Terörle mücadele esaslarımızı değiştirdik. Teröristi kaynağında yok etme stratejisinde hareket ediyoruz. Artık örgüt yıllardır rahat yaşadığı yerleri terk ederek güneye doğru çekilmek zorunda. Biz ne gerekiyorsa yapmak zorundayız ve yapacağız.

“Şu ana kadar hava gücüyle ilgili bu bağlamında bizi rahatsız eden bir durum yok. Böyle bir şeyi PKK'dan ayrı güç olarak iddia eden dostlarımız da var. PKK'ya vermiyoruz, bu taraftaki PKK'yla ilgili YPG'ye veriyoruz diyorlar. İki helikopterin düşmesinden sonra ara verdiler ya da başka şekilde faaliyet yürütüyorlar.

GABAR PETROL KUYUSU

“Bugün Türkiye'nin en yoğun petrol kuyusunu Gabar'da açtık. Günde 40 bin varili geçtik. Yıl sonunda bakanlığımızın gayretiyle 100 bin varili geçeceğiz. Bugün 44 bin varil petrolü çıkarabiliyorsak Hakkari yaylalarında turistleri ağırlayabiliyorsak bunun bir mesaj olması lazım. PKK teröründen yurt içinde söz etmemiz gerektiğini düşünüyorum.

'AKLIMIZLA DALGA GEÇMEYİN!'

“Müttefiklerimizle bu konuda anlaşamıyoruz. Bazı dostlar PKK/YPG'ye pilotaj eğitimi veriyor. 'Biz DEAŞ'la mücadele kapsamında silahlı güçlere destek oluyoruz' diyor. Biz de PKK'nın kendisi diyoruz. Adam kendisi demiyor, biz PKK'nın türevi diyoruz. Eğer sen bunlara destek oluyorsan destek oluyorum de diyoruz. Bizim aklımızla dalga geçme diyoruz. Adam teslim oluyor 'Haseke'de çalışıyordum geçen ay bizi bu tarafa gönderdiler' diyorlar. Böyle bir şey kabul edilebilir mi? Dostlarımızın bu destekten vazgeçmeleri gerekiyor. Fırat Kalkanı Harekatı'nda DEAŞ'la mücadele eden tek TSK'dır. Suriye'de DEAŞ'ın adı bitti hepsi Irak'a kaçtılar. Bugün dahi siz DEAŞ'la mücadele etmek istiyorsanız 'Biz sizinle mücadele etmeye hazırız' diyoruz. Ama anlıyoruz ki dert bu değil. Konuştuğumuz lisan dünyanın anladığı bir lisan. Komşuyla konuşuyorlar. Suriye'de DEAŞ tehdidi nasıl bitti? Onlarda göğüs göğüse mücadele eden yok.

SINIR ÖTESİ OPERASYONLAR

“Suriye'deki asıl operasyon yapma amacımız hudutlarımızı koruyabilmek. Biz faaliyete başlamadan önce Hatay da Kilis de kendi bağına bahçesine bizim vatandaşımız gidemez olmuştu. Her gün havan saldırıları roketatarlar bahçeleri yakıyordu, bombalı patlamalar oldu insanlarımızı kaybettik. Biz durup dururken bu kararı almadık. Türkiye kendi vatandaşını ve sınırlarını korumak için bu faaliyete başladı. Bugün güvenlikle ilgili bir sorunumuz kalmadı. Yüzyıldır buradayız ve burada olacağız, onlar da orada kalacaksa böyle devam ederiz.

SURİYE İLE GÖRÜŞMELER

“Suriye'yle ilgili görüşlerimiz açık. Suriye rejiminden beklentilerimiz var. Anayasayı kabul edecek, serbest seçim yapılacak kim kazanırsa biz saygı duyarız. Ülkenin sınırlarına saygı bizim her komşumuz için geçerli. Astana görüşmelerinde görüşüyoruz. Bizim kimsenin toprağında petrolünde gözümüz yok. Anayasayı kabul et, seçimlere git, kazan diyoruz. Biz bunu kabul ederiz diyoruz.

“Biz yıllardır terörle mücadele ediyoruz. Dünyadaki barışı destekleme harekatlarına iştirak ediyoruz. Biz ordumuzun ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Hiçbir endişemiz yok. Kazalar olabilir. Biz işimizi yapacağız ve bunu başaracağız başarıyoruz. Biz silahlı kuvvetlerimizi en kötü şartlara göre yetiştiriyoruz. Üs bölgelerimiz açık kimseden gizlimiz saklımız yok. Her geçen gün üstüne koyarak PKK terör örgütünü bitireceğiz. Onlar için en kolay iş Türk adaletine teslim olmaktır. Bu sondan başka bir son yok.”

ABD’Lİ BAKAN YARDIMCISI İTİRAF ETMİŞTİ

ABD Dışişleri Eski Bakan Yardımcısı Matthew Bryza, gazeteci Esra Karahindiba’yla Harici'de geçen günlerde gerçekleştirdiği röportajda dünya gündemine ilişkin soruları yanıtladı. İran ve İsrail arasındaki gerilimden, NATO’nun Avrupa’daki geleceğine kadar birçok konuya değinen Bryza, YPG/PKK’ya ilişkin soruya da dikkat çeken bir yanıt verdi.

Karahindiba’nın ABD Hükümeti’nin terör örgütü PKK’nın Suriye kolu YPG’ye verdiği desteği sorması üzerine Bryza, “YPG, PKK’dır” ifadelerini kullanarak, “Ben şahsen YPG’nin bir terör örgütü olduğuna inanıyorum” dedi.