Balyoz ve Casusluk sanıklarına terfi

Balyoz ve Casusluk sanıklarına terfi

Adı Balyoz ve İzmir Askeri Casusluk davasında geçen ve beraat eden isimler YAŞ'ta terfi aldı.

Balyoz’da beraat eden ve terfi sırasında olan üç albay son YAŞ kararlarıyla generalliğe terfi etti. İzmir Askeri Casusluk davasında yargılanan Koramiral Veysel Kösele de oramiral oldu.

Vatan'dan Çağdaş Ulus'un haberine göre Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları dün Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanarak açıklandı. Emekli olan Orgeneral Necdet Özel’in yerine Orgeneral Hulusi Akar Genelkurmay Başkanı olarak atanırken, kararlarda en merak edilen Balyoz ve Askeri Casusluk davalarında yargılanmış olan subayların durumuydu. Balyoz davasında önce ceza alıp ardından Anayasa Mahkemesi’nin ‘hakları ihlal edildi’ kararının ardından beraat eden üç albay, YAŞ kararı ile terfi ettirildi. Jandarma Genel Komutanlığı’nda görevli Kurmay Albay Ahmet Hacıoğlu ve Kara Kuvvetleri’nde görevli Kurmay Albay Levent Ergün, tuğgeneral oldu. Deniz Kuvvetleri’nde görevli Kurmay Albay Koçer ise tuğamiral rütbesine yükseldi. İzmir Askeri Casusluk davasında yargılanıp 5 gün tutuklu kalan Koramiral Veysel Kösele de terfi alarak oramiral oldu. 

‘Terör damgası çok dokundu’
 
Jandarma Genel Komutanlığı Terörle Mücadele Daire Başkanı iken Balyoz’dan tutuklanan Kurmay Albay Ahmet Hacıoğlu, 16 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 2011’in Ağustos ayında girdiği cezaevinden AYM’nin hak ihlali kararıyla 19 Haziran 2014 tarihinde tahliye oldu. Hacıoğlu 35 ay cezaevinde kaldı. 2011 YAŞ toplantısından üç gün önce tutuklanan Hacıoğlu “Terörist damgası yemem bana çok dokundu. Terörle mücadele daire başkanı iken bir anda terörist oldum. TSK’yı adeta terör örgütü gibi göstererek acaba toplumsal barışın sağlandığı mı iddia ediliyor? Ordusunu aşağılayan bir millet, devlet olur mu?” demişti.
 
O seminere katılmamıştı!
 
Balyoz davasından 13 yıl 4 ay hapis cezası alan Kurmay Albay Levent Ergün, tuğgeneralliğe terfi ettirildi. Tutuksuz yargılanırken hakkında yakalama kararı çıkarılan Ergün, KKTC’de 49. Piyade Alay Komutanı iken Türkiye’ye gelerek Balyoz duruşmasına katılmış, davaya konu olan seminer döneminde Amerika’da yüksek lisans eğitimi aldığı, seminere katılmadığı halde mahkum olmuştu. Ergün o dönem yurt dışında olduğunu ispat etmişti. 23 Eylül 2012’de tutuklanan Ergün 19 Haziran 2014’de tahliye oldu. 1 yıl 9 ay tutuklu kaldı.
 
İsyan etmişti: Neden susuyorsunuz
 
Balyoz davasından 18 yıl hapse mahkum olan ancak AYM kararı sonrası beraat eden Deniz Kurmay Albay İbrahim Özdem Koçer de, YAŞ kararı ile tuğamiral rütbesine terfi etti. 18 Ağustos 2011 tarihinde tutuklandı. AYM’nin hak ihlali kararıyla 19 Haziran 2014 tarihinde tahliye oldu. Koçer 35 ay cezaevinde kaldı. Koçer tutuklu olduğu dönemde cezaevinden “Neden susuyor büyüklerimiz? Türk Milleti adına yargılama yapan mahkemeler neden yalanla, sahte delillerle biz masum insanların hayatından günlerini çalıyor ve yine Türk Milleti adına görev yapan Yüce Meclis gereken kanunları zamanında çıkartmıyor?” diye isyan etmişti.
 
İlk itirazda bırakılmıştı
 
Halen devam eden İzmir Askeri Casusluk Davası’nda sanık durumda olan, 2012’de 5 gün tutuklu kaldıktan sonra ilk itirazda serbest bırakılan Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele, terfi alarak oramiral oldu. Savcının bu davada Kösele için ikinci kez tutuklama istemediği için terfi almasının önünde engel olmadığı belirtildi. Geçen yılki YAŞ’ta, aynı davada yargılanan ve aynı durumda olan Ahmet İskender Yıldırım tuğamirallikten tümamiralliğe, Mithat Algül de kurmay albaylıktan tuğamiralliğe yükselmişti. 
 
43 albay emekli edildi!

 
Bu yılki YAŞ listesinde olan ve Balyoz davasından yargılanan 43 Albay ise emekli edildi. Balyoz davasında yargılanmış askerlerin avukatlığını yapan Şule Nazlıoğlu Erol, emekli edilen 43 askerin ikinci kez cezalandırıldığını savunarak, “43 subay YAŞ’ta bir kez daha mağdur edildi. Kayıplar asla telafi edilemez. Balyoz nedeniyle emekliye ayrılanların mağduriyetleri de çok fazla. Herkes bu davaların kumpas olduğunu gördü ve bu kişiler beraat etti. Bu zararı kim, nasıl karşılayacak? Bu karar ikinci mağduriyeti doğurmuştur. Terfi olmayan subaylar için yasal yollara boşvurulacaktır” dedi.