Borsa hızlı yükseldi, kayıpları geri verdi

Borsa hızlı yükseldi, kayıpları geri verdi
Güncelleme:

BIST 100 endeksi üst üste beş işlem günü geriledikten sonra yüzde 2’ye yakın yükseliş kaydetti.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yatırımcısına son beş işlem gününde kayıp yaşattıktan sonra yeni güne yüzde 0,05 yükselişle 10.003,41 puandan başladı.

Gün içinde alımların güçlenmesiyle endeks, gün içinde 10.165,33 puana kadar çıktı. Endeks saat 14.00 itibarıyla ise yüzde 1,29 artışla 10.126,28 puandan işlem gördü.

Dün, satıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,39 azalışla 9.997,91 puandan tamamlamıştı. Endeks dünkü kayıplarla birlikte son beş işlem gününde yatırımcısına kayıp yaşatmıştı.

Analistler ise borsadaki hareketlerin arkasında vergilendirme konusunun önemli bir payı olduğunu belirtti.

Buna göre önce binde 2 daha sonra onbinde 1 ila 3 işlem vergisi alınacak iddiaları borsadaki volatilitenin artmasına yol açmıştı.

Dün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise borsada kazançların üzerinden bir verginin söz konusu olmadığını ifade ederek, “"Bu konuda yapılan spekülasyonlara hiçbir şekilde itibar edilmemesi gerekir. Yapılan işlemler üzerinden bir bedel alma, o da çok cüzi yani işte 'Onbinde bir, iki gibi bir şey olur mu, olmaz mı?' bunun tartışmaları yapılıyor." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Borsada nakite dönmek isteyenler için yarın son gün

Öte yandan Kurban Bayramı tatili nedeniyle Borsa İstanbul'daki işlemlerin takas tarihleri değişiyor. Buna göre, Borsa İstanbul'da, perşembe günü yapılan işlemlerin takası 20 Haziran Perşembe günü gerçekleştirilecek. Kurban Bayramı tatili öncesinde nakit pozisyona geçmek isteyen borsa yatırımcılarının işlemlerini yarına kadar yapmaları gerekiyor.

Borsa İstanbul Pay Piyasalarında işlemlerin takası "T+2"de, yani işlemin gerçekleştiği günden iki işlem günü sonrası çalıştığı için yarın gerçekleştirilen bir hisse senedi işleminin tahsilat ve ödemesi cuma günü yapılacak.

Perşembe günü işlem yapan yatırımcının tahsilat ve ödemeleri ise 7 gün sonraya, 20 Haziran Perşembe gününe kalacak. Bu hafta cuma günü işlem yapan yatırımcılar da söz konusu işlemlerin nakit gerçekleşmesi için 21 Haziran Cuma gününü bekleyecek.