Dolar/TL'den yeni zirve! Altın fiyatlarında rüzgar tersine döndü

Dolar/TL'den yeni zirve! Altın fiyatlarında rüzgar tersine döndü
Güncelleme:

14 Mayıs seçimlerine 9 gün kala döviz ve altının Türk Lirası karşısındaki zirve seyri tüm hızıyla sürüyor... İşte 5 Mayıs Cuma itibariyle Dolar, Euro, Sterlin, Yen, altın, gümüş, brent petrol ve kripto paralarda son durum...

Türkiye'de kritik 14 Mayıs seçimlerine sadece 9 gün kala Dolar/TL ve Euro/TL haftanın son işlem gününe zirve yenileyerek başladı. Altın fiyatları ise ABD'de tarım dışı istihdamın Nisan'da beklentinin üzerinde gelmesiyle birlikte düşüşe geçti.

Piyasalarda yakından takip edilen 14 Mayıs seçimlerine sadece 9 gün kalırken dolar TL 19.50'i görerek zirve tazeledi. Bu verilere göre TL dolar karşısında depremden bugüne geçen üç ayda yüzde 3.44 değer kaybetmiş oldu. Yılbaşından bugüne değer kaybı yüzde 4 seviyesinde.

Türkiye İstatistik Kurumu Nisan ayı enflasyon rakamları, ABD ve Avrupa Merkez Bankaları'nın faiz kararları sonrasında başta Dolar, Euro ve altın olmak üzere döviz ve değerli metallerin TL karşısındaki zirve seyri devam ediyor.

Türk Lirası (TL) günden güne erirken, döviz kurundaki fahiş yükseliş de sürüyor. Ekonomi yönetiminin getirdiği hiçbir politika dövizi frenleyemezken, dolar ve euro sık sık rekor tazeliyor. Haftanın dördüncü iş gününe de yukarı yönlü hareketle başlayan dolar ve euroda yeni rekor yaklaşıyor.

Analistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) "şahin" politikalarının sonlandıracağına ilişkin öngörülerin güçlendiğini kaydederek, bu durumun tarihi zirvesine yakın seyreden altının ons fiyatında aşağı yönlü baskıları törpülediğini söyledi.

Analistler, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) dün üç temel politika faizini beklentiler doğrultusunda 25 baz puan artırdığını hatırlatarak, toplantı sonrası ECB Başkanı Christine Lagarde'ın yaptığı açıklamalarda enflasyonla mücadelede "daha gidecek yolu" olduğunu ve Avro Bölgesi'ndeki enflasyonla mücadele için parasal sıkılaştırmaya "ara vermediğini" aktardı.

ABD'de tarım dışı istihdam beklentiyi aştı

Piyasaların merakla beklediği veri açıklandı.

ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, nisan ayında tarım dışı istihdam nisan ayında 180 binlik beklentiye karşın 253 bin artış gösterdi.

İşsizlik oranı yüzde 3,5'ten yüzde 3,4'e geriledi. ABD'de işsizlik oranı böylece 1969'dan beri en düşük düzeye indi.

İş gücüne katılım nisan ayında yüzde 62,6 ile değişiklik göstermedi.​

Enflasyon için önemli bir gösterge olan ortalama saatlik kazançlar, yüzde 0,3'lük artış beklentisine karşın yüzde 0,5 arttı. Yıllık bazda ücretler yüzde 4,2 artış beklentisinin üzerinde yüzde 4,4 arttı.

İşte piyasalarda son durum:

Haber3.com'dan önemli bilgilendirme: Değerli okuyucumuz aşağıda yer alan fiyatların döviz büroları, bankalar ve Kapalı Çarşı fiyatları ile farklılık gösterdiğinin ve ciddi bir "makas" olduğunun biz de farkındayız. Ancak para piyasalarında oluşan bu farklılığa rağmen haberimizde TCMB kurlarını yayınlamaktayız. Bilginize...

Dolar, Euro ve Sterlin 

Kripto para piyasalarında da ise çalkantılı seyir devam ediyor. 

Güne 29 bin 172 Dolar'dan başlayan Bitcoin 29 bin 063 Dolar'dan, 
1.894 Dolar'dan başlayan Ethereum ise 1.926 Dolar'dan işlem görüyor.

Brent Petrol

Brent petrol ve döviz kurundaki dalgalanma nedeniyle akaryakıt fiyatları bir aşağıya bir yukarı hareket etmeye devam ediyor. 

Güne 73,29 Dolar'dan Brent petrolün varil fiyatı da 75,31 Dolar'dan işlem görüyor.   

Dün 73,72 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 72,50 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı bugün saat 09.29 itibarıyla kapanışa göre yüzde 1,3 artışla 73,47 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 69,44 dolardan alıcı buldu.

Fiyatlardaki yükselişte, ABD Merkez Bankasının (Fed) gelecek dönemde faiz artışını durduracağına ve büyük petrol üreticilerinin haziranda yapılacak bir sonraki toplantısında üretim kesintisine gidebileceğine yönelik beklentiler etkili oldu.