Filistin'in Ankara Büyükelçisi'nden Aa'ya Ziyaret

Filistin'in Ankara Büyükelçisi'nden Aa'ya Ziyaret

Filistin'in Ankara Büyükelçisi Dr. Faed Mustafa:- "(Hamas ve El Fetih'in bir araya geleceği) Zirve, mart ayının başında yapılacak. Toplantının ilk hedefi, ortak bir hükümet kurulması. Bu hükümetin içinde Hamas ve El Fetih olacak, herkes olacak. Toplantını

ANKARA (AA) - Filistin'in Ankara Büyükelçisi Dr. Faed Mustafa, Anadolu Ajansı'na yaptığı nezaket ziyaretinde, Hamas ile El Fetih hareketlerinin temsilcilerinin, uzlaşı ve birliğin sağlanması çabaları çerçevesinde mart başında Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenecek zirvede bir araya geleceklerini söyledi.

Büyükelçi Mustafa'yı, Anadolu Ajansı adına AA Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Metin Mutanoğlu ağırladı. Mutanoğlu, AA'nın uluslararası yapılanması ve işleyişi hakkında Mustafa'ya bilgi verdi.

- Hamas ile Fetih arasındaki uzlaşı

Filistin'de Hamas ile Fetih arasında 2014'te imzalanan uzlaşı anlaşması çerçevesinde tarafların Katar'da bir görüşme yapacağını belirten Büyükelçi Mustafa, planlanan görüşmenin takvimini ve hedeflerini şöyle açıkladı:

"Zirve, mart ayının başında yapılacak. Toplantının ilk hedefi ortak bir hükümet kurulması. Bu hükümetin içinde Hamas ve El Fetih olacak, herkes olacak. Toplantının ikinci hedefi ise Filistin'deki başkanlık ve yasama organlarının seçilmesi için bir takvim oluşturmak."

Uzlaşı görüşmelerinin başarılı olmasını dileyen Büyükelçi Mustafa, şöyle devam etti:

"İnşallah Filistinliler olarak yeni bir sayfa açmış oluruz ve bu bölünmeye son vererek milli birliğimizi inşa etmiş oluruz. Bu, İsrail'e karşı bir güç yaratacaktır. İsrail'e karşı daha güçlü olacağız. İsrail bizim bölünmemizi istismar edip hem Batı Şeria'da yeni yerleşim yerleri yapıyor, hem de Gazze'de ablukayı sürdürüyor. Biz, bu yolla İsrail'e fırsat vermeyeceğiz ve daha güçlü olacağız."

- Filistin ve Suriye'de insan hakları ihlalleri

AA Genel Yayın Yönetmeni ve Genel Müdür Yardımcısı Metin Mutanoğlu ise, Anadolu Ajansının güçlü dış temsilcilik ağıyla dünyanın her yerinde, Filistin'de, Ramallah'ta ve Kudüs'te olduğu gibi, Filistin'in Ankara Büyükelçiliğinin faaliyetlerini de yakından takip edeceğini söyledi.

Mutanoğlu, Türkiye'nin, Filistin’i kendisinden bir parça olarak gördüğünü, AA'nın da, Filistin’de bulunan ofislerini dış temsilcilik olarak görmediğini belirtti. Zaman zaman Filistin’deki AA habercilerinin görevlerini yaparken yaralandıklarını hatırlatan Mutanoğlu, Suriye’de şehit olan AA Halep muhabiri Salih Mahmud Leyla'nın anısının da yaşatılacağını söyledi.

Türkiye'nin, Suriye'nin toprak bütünlüğü ve Suriye halkının özgürce demokrasiye geçişinin sağlanması için çabaladığını vurgulayan Mutanoğlu, "Maalesef uluslararası toplum başarısız kaldı. Uluslararası camianın ve özellikle Amerika'nın pasif kalması yüzünden şu an Rusya, Suriye'de çok ciddi insan hakları ihlalleri gerçekleştiriliyor" diye konuştu.

AA’nın görevinin haberleri doğru ve tarafsız olarak vermek olduğunu, ve bu amaçla bölgede etkin bir şekilde faaliyet gösterdiğini belirten Mutanoğlu, uluslararası medyanın aksine, AA'nın insan hakları ihlallerini ve hayatını kaybedenleri rakamlarla değil, insan merkezli bir bakışla haberleştirdiğini belirtti.

Büyükelçi Mustafa da, Suriye'de sığınmacı durumunda bulunan Filistinlilerin de aslında taraf olmadıkları halde savaştan olumsuz yönde etkilendiklerini ve göç etmek zorunda kaldıklarını belirterek, Filistin'in Suriye'de mülteci durumundaki vatandaşlarını geri almasını İsrail'in istemediğini, BM'nin buna izin vermediğini kaydetti.

- Habercilikte işbirliği

Mutanoğlu, AA'nın, Filistin’deki her iki yönetime de sağduyulu yaklaştığını belirterek, en kısa zamanda tek ve güçlü Filistin ile ilgili iyi haberler yapmayı temenni ettiklerini vurguladı.

Görüşmede ayrıca AA ile Filistin haber ajansı WAFA arasında işbirliği yapılmasından duyulacak memnuniyet de dile getirildi.