Foça'da denize petrol sızmasıyla ilgili yeni gelişme

Foça'da denize petrol sızmasıyla ilgili yeni gelişme
Güncelleme:

İzmir'in Foça ilçesinde denize petrol sızmasıyla ilgili yapılan incelemeler sonucunda tüm şüpheler ''Harrier'' isimli gemide yoğunlaştı.

İzmir'in Foça ilçesinde, sahil şeridine yayılan petrolü temizleme çalışmaları devam ederken, kirliliğin kaynağına dair de önemli bir gelişme yaşandı. Onlarca gemi ve tesis üzerinde yapılan incelemeler sonrasında tüm şüpheler, gemi söküm ve geri dönüşüm tesislerine getirilen 'Harrier' isimli konteyner gemisinde yoğunlaştı. Yetkililer, gemiden alınan numuneler üzerindeki incelemelerin devam ettiğini açıkladı.

Foça ilçesinde Gencelli ve Cumhuriyet Mahallesi bölgesinde, geçen 30 Ağustos Perşembe akşamı denizde kaynağı belirlenemeyen petrol sızıntısı meydana geldi. Yaklaşık 2,5 kilometrelik sahil şeridi sızıntı nedeniyle petrolle kaplandı, siyaha büründü. Kirliliğin daha da yayılması, petrolün dağılmaması için bölgede bariyerlerle önlem alındı. Petrolü emen pedler, denizin yüzeyine bırakıldı. Denizde sürdürülen bu çabalar sonuç verdi. Petrolün tabaka halinde vurduğu deniz kıyısı büyük ölçüde temizlendi. Su yüzeyindeki petrolün temizlenmesinin ardından, çalışmalar karaya taşındı. Buradaki çalışmaların ise halen devam ettiği belirtildi.
Bu arada çevreciler de olayın soruşturulması için Foça Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Foça'da denize petrol sızmasıyla ilgili yeni gelişme - Resim : 1

SIZINTININ KAYNAĞINDA ÖNEMLİ ADIM

Temizlik çalışmaları devam ederken, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Aliağa Liman Başkanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı, sızıntının kaynağını tespit etmek için araştırmalarını sürdürdü. Onlarca gemi ve tesis üzerinde yapılan incelemeler sonrasında tüm şüpheler, gemi söküm ve geri dönüşüm tesislerine getirilen 'Harrier' isimli konteyner gemisinde yoğunlaştı. Yetkililer, gemiden alınan numuneler üzerindeki incelemelerin devam ettiğini açıkladı.

Foça'da denize petrol sızmasıyla ilgili yeni gelişme - Resim : 2

Olayla ilgili başvuran tanığın ise bir balıkçı olduğu öğrenildi. Avlanan balıkçının olay sonrası Aliağa Liman Başkanlığına geldiği ve yetkililere, "Ben o gün balık tutuyordum. Geminin kıç tarafından denize petrol akarken gördüm" dediği belirtildi. Bu ifade üzerine bölgeye giden ekiplerin, söz konusu kuru yük gemisini incelemeye altığı ve geminin kıç tarafında fuel-oil izine rastladıkları öğrenildi.

DHA

Etiketler izmir gemi kirlilik foça