İlber Ortaylı ''ben de mülteciyim'' deyip, Türkiye'deki sığınmacılara isyan etti

İlber Ortaylı ''ben de mülteciyim'' deyip, Türkiye'deki sığınmacılara isyan etti
Güncelleme:

Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, "ben de mülteciyim. Türkiye'ye geldiğimde 1 yaşında benim kimliğim bile yoktu" deyip, bayramlarda ülkelerine gidip sonra Türkiye'ye geri dönen sığınmacılara isyan etti.

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türkiye'deki düzensiz göçmenlerin statülerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Sığınmacıların bayramda memleketlerine gitmesini değerlendiren Ortaylı, "O zaman orada kal. Sığınmacıya insani yardım dışında bir şey yapılamaz" dedi.

Suriye İç Savaşı'nın başlamasının ardından Türkiye'ye kaçan milyonlarca düzensiz göçmen, burada ikamet etmeye devam ederken, Suriye'nin bazı bölgelerinde durgunluğun sağlanması da sığınmacı statüsündeki düzensiz göçmenlerin ülkelerine geri dönmesi yönünde taleplerin yükselmesine neden oldu.

Geçen yıllarda, sığınmacıların bayramlarda ülkelerini ziyaret ettiği görüntüler tepkilere neden olmuş, bayram ziyaretine gidenlerin ülkelerinde yaşayabileceği ve bu yüzden sığınmacı statülerine son verilmesi yönünde görüşler dile getirilmişti. Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı da bu konu hakkındaki görüşlerini dile getirdi.

"BEN KENDİM MÜLTECİYİM"

"Biz şarktan gelenler için mülteci statüsü vermiyoruz" diyen Ortaylı, TV 5'te konuk olduğu "Söylemeden Olmaz" isimli televizyon programında şunları söyledi:

"Bunu size söyleyebiliyorum. Ben kendim mülteciyim çünkü. 1 yaşında mülteciydim, kimliğim yoktu, Türk vatandaşı olduk tabii. Çünkü kanun böyle söylüyor. Irki bağlantısı olanlar Türkler ancak komünist kökenli ülkelerden gelirlerse iltica etmiş sayılıyorlar. Dolayısıyla bazı şeyler var."

"SINIR DIŞINA ÇIKTIĞI AN İŞ BİTER"

"Sığınmacı dediğin bir kere bayramda, seyranda piknik yapar gibi sınırın öbür tarafına gidip gelmez" diyen Ortaylı, Almanya'daki uygulamayı örnek gösterdi:

"Almanya'ya sığınan adam sınırın dışına çıktığı zaman biter iş. Bizimkiler gidip geliyor böyle bir şey olmaz. O zaman orada kal."

"İNSANİ YARDIM DIŞINDA BİR ŞEY YAPILAMAZ"

Ortaylı, "Sığınmacıya insani yardım dışında bir şey yapılamaz" dedi.

Mültecilerin sağlık sigortası hakkının Türkiye vatandaşlarına verilmemesinin huzursuzluk yaratacağını belirten Ortaylı şunları kaydetti:

Türkiye'de bugün işi olmayan bir adamın birtakım sağlık sigortası hakları bile sınırlanırken sen bunu kalkıp da daimi olarak verirsen burada insanların huzuru kaçar bu çok açık bir şey. Hastanelerdeki yük artar. Bunların üzerinde düşünmemiz lazım."