İşte Diyarbakır'da patlayan bomba

İşte Diyarbakır'da patlayan bomba

Diyarbakır'daki bomba TNT'den yapıldı, seyyar çay arabasındaki tüpe konuldu.

Diyarbakır’da iki kişinin yaşamını yitirdiği, yüzden fazla kişinin yaralandığı iki patlamaya cep telefonu düzeneğine bağlı, bilyelerle güçlendirilmiş TNT’nin neden olduğu belirlendi. Diyarbakır'daki bomba TNT'den yapıldı, seyyar çay arabasındaki tüpe konuldu. 4 savcının görevlendirildiği soruşturma için MİT'in uzman ekibi de bölgeye ulaştı.

 

Diyarbakır’da önceki gün HDP’nin Diyarbakır mitinginde Eş Genel BaşkanSelahattin Demirtaş’ın konuşmasından beş dakika önce iki patlama meydana gelmişti. İki kişi yaşamını yitirdiği yüzden fazla kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy dün basın toplantısı yaptı. Bakan Eker şu bilgileri paylaştı:
 
BİRİ KESİN TNT: Art arda olan iki patlamanın bir tanesi kesin olarak TNT patlayıcı, bilyeli cep telefonu düzeneği ikisinde de var. İki patlamada da cep telefonu düzeneği tespit edildi. Biri net ve kesin olarak TNT, diğerinin de TNT olma ihtimali çok yüksek; kesinleşmediği için fiziki bulgularla yüzde yüz olarak o konuda sadece bu açıklamayı yapmakla kalıyoruz. 
 
8 KİŞİNİN DURUMU AĞIR: Patlamada 2 vatandaşımız maalesef hayatını kaybetti. Tüm milletimize baş sağlığı diliyoruz. 80 civarında, hastanelerde tedavisi devam eden vatandaşlarımız var. Büyük bir kısmı ağır değil, hafif birtakım yaralar, bilye patlamaları nedeniyle şarapnel parçaları vs. 8 vatandaşımız, onların durumu diğerlerine nispetle daha ağır. Onların da tedavisi sürüyor. 
 
ÇİFTE KONTROL VARDI: 2 bin 360 güvenlik görevlisi mitingin güvenli bir şekilde yapılması için görev almış. HDP’nin yöneticileriyle Diyarbakır Emniyeti birimleri temas halinde olmuş. Hazırlıklar koordineli yapılmış. Dış çemberin kontrolü emniyet tarafından, iç çemberde de HDP’nin belirlediği tertip komitesi tarafından yapılmıştır. İnsanlar iki denetimden geçmiş.
 
DOKUZ POLİS YARALI: Emniyeti kışkırtmak maksadıyla yaralı polisin öldüğüne dair haberler yayınlandı. Kirli el, bir karanlık zihin, bütün bu olan bitenden rant elde etmeye; ortalığı biraz daha karıştırmaya uğraşıyor. Sağduyu çağrılarını saygıyla karşılıyoruz. Polise dönük medyada yayınlanan birtakım görüntüler var. 2’si zırhlı 5 tane polis aracı olayların hemen ertesindeki saldırılarda kullanılamaz hale gelmiş. 9 polis yaralanmış. Polislerin sanki olayları kışkırtan veya olayları büyütmeye çalışan bir kesim gibi gösterilmesi de doğru değildir.
 
 MİT VE ÖZEL EKİP SORUŞTURUYOR


Soruşturmayı büyük titizlikle yürüten Diyarbakır İstihbarat, Terör ve bomba imha ekiplerine takviye olarak Ankara Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı ile Terörle Mücadele Harekât Daire Başkanlığı'ndan 9 kişilik istihbarat uzmanı bir kadro dün özel uçakla Diyarbakır'a geldi. Elde edilen ilk bulgular, veri ve diğer materyaller Ankara'daki terör arşivine gönderildi. Bu arada patlamayla ilgili yürütülen soruşturmaya faillerin en kısa sürede bulunması için Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatıyla MİT Bölge Başkanlığı'ndan da uzman bir ekip dahil edildi. 
 
PROVOKASYON PROFESYONEL İŞİ

 
Olayla ilgili Ankara'dan gelen özel bir ekip de Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nde görevli polislerle birlikte çalışmalara başladı. Bölgedeki MOBESE kamera görüntüleri uzman ekip tarafından incelemeye alındı. Yetkililer, saldırıyla asıl amacın kaos ve kargaşa ortamı yaratıp, seçimlerin sabote edilmesinin hedeflendiğini belirttiler. Güvenlik güçlerinin yaptığı incelemelerde provokasyonun 'profesyonel' eller tarafından gerçekleştirildiği belirlenirken, bombanın türünü ve patladığı noktayı belirleyen güvenlik güçleri, saldırının arkasındaki güçleri araştırıyor.
 
ÇAYCI ARANIYOR
 
Bu arada bombanın patladığı yerde bulunan el arabasında seyyar çay satan bir kişinin görüntülerinin tesadüfen miting öncesi gazetecilertarafından çekildiği, patlamada kullanılan iki bombadan birinin el arabasının yanındaki piknik tüpünden kaynaklandığı öne sürüldü. Olay yerinde bulunan parçalanmış bir telefon ve bataryası da incelemeye alındı. Çay satan kişinin  arandığı bildirildi.

YÜZLERCE BİLYE VAR 

Olay yerinde yapılan ilk incelemede delil niteliğinde olan metal parçalar savcıların gözetiminde toplanarak incelemeye alındı. Bombanın piknik tüpünün içine yerleştirilmiş bir düzenek ile patlatıldığı tespit edildi. Yetkililer, patlayan tüpün içinde yüzlerce metal bilye bulunduğunu ve güçlendirilmiş bir patlayıcı madde kullanıldığını söyledi. Henüz bir şüpheli tespit edemezken, terör ve istihbarat uzmanlarının bölgedeki tüm MOBESE kayıtlarını incelemeye başladığı belirtildi. Ayrıca bazı parmak izlerinin tespit edildiği belirtildi.