İzmir’e petrol taşıyan gemiye silahlı baskın

İzmir’e petrol taşıyan gemiye silahlı baskın
Güncelleme:

İzmir’e petrol taşıyan gemiye silahlı baskın! Irak’tan İzmir’e petrol getiren bir tankerle Umman açıklarında bağlantı kesildi.

Irak’tan İzmir’in Aliağa ilçesine petrol getiren bir tankerle, Umman açıklarında bağlantı kesildi. Reuters'ın haberine göre Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları (UKMTO) kurumu Umman kıyılarının yaklaşık 50 deniz mili açıklarında bir gemiye silahlı 5 ila 5 kişinin bindiği yönünde ihbar aldıklarını açıkladı.

UKMTO, gemiye silahlı kişilerin binmesinin ardından geminin istikametini İran karasularına döndüğü ve gemiyle iletişimin koptuğunu belirtti.

Yunanistan merkezli bir şirkete ait olduğu ifade edilen petrol tankerinde 18’i Filipinli olmak üzere 19 mürettebat bulunuyor.

İzmir’e petrol taşıyan gemiye silahlı baskın! Irak’tan İzmir’e petrol getiren bir tankerle Umman açıklarında bağlantı kesildi.

Reuters'ın haberine göre, deniz ticaretiyle ilgili güvenlik bilgileri sağlayan UKMTO, söz konusu gemiyle daha fazla iletişime geçilemediğini ve yetkililerin olayı halen soruşturduğunu aktardı. UKMTO, gemiye silahlı kişilerin binmesinin ardından geminin İran karasularına doğru istikametini değiştirdiğini ve gemiyle iletişimin koptuğunu kaydetti.

Britanyalı denizcilik güvenlik firması Ambrey ise bugün Umman'ın Sohar kıyıları açıklarında silahlı kişilerin bindiği tankerin daha önce 'yaptırıma tabi' İran petrolünü taşıdığı için ceza aldığını, ardından ABD tarafından tankere el konulduğunu bildirdi. Ambrey, Marshall Adaları bandıralı ham petrol tankerinin İran'ın Cask liman kentine doğru ilerlediğini aktardı. 

EMPIRE NAVIGATION: GEMİDE 19 MÜRETTEBAT BULUNUYOR

Öte yandan, silahlı kişilerin bindiği belirtilen St. Nikolas isimli petrol tankerinin sahibi Yunanistan merkezli Empire Navigation şirketi, gemiyle Umman açıklarındayken bağlantının kesildiğini bildirdi. İsminin paylaşılmaması şartıyla Reuters'a konuşan bir sözcü, gemide biri Yunanistan, 18'i Filipinler'den olmak üzere 19 mürettebat bulunduğunu ve Basra, Irak ve Aliağa, Türkiye'den 145 bin ton petrol taşındığını söyledi.

HUSİLERDEN KIZILDENİZ'DE SALDIRILAR, ABD'DEN 'GÖREV GÜCÜ'

Yemen'deki Husilerin lideri Abdülmelik El Husi, 14 Kasım 2023 tarihinde televizyon konuşmasında, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına tepki olarak Kızıldeniz'de İsrail gemilerini hedef alabilecekleri tehdidinde bulunmuştu. Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri ise 19 Kasım'da X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı açıklamada, İsrail bandıralı her türlü gemiyi hedef alacaklarını duyurmuştu.

Ardından Husiler, Babu'l Mendeb Boğazı'nda "Unity Explorer" ve "Number Nine" adlı iki İsrail gemisine insansız hava aracı (İHA) ve füze saldırısı düzenlemişti. İsrailli denizcilik şirketi ZIM de 29 Kasım'da yaptığı açıklamada, Umman Denizi ve Kızıldeniz'deki güvenlik durumunu gerekçe göstererek gemilerinin Mısır'daki Süveyş Kanalı'nı kullanmayacağını duyurmuştu. Son dönemlerde Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi de Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı almıştı.

ABD Savunma Bakanlığı, 6 Aralık'ta Yemen'deki Husi güçlerinin Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı uluslararası "Deniz Görev Gücü" kurulması için görüşmeler yaptıklarını bildirmiş, 18 Aralık'ta "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu bir misyonun oluşturulduğunu duyurmuştu. (DIŞ HABERLER)