Japonya İmparatoru Akihito Filipinler'de

Japonya İmparatoru Akihito Filipinler'de

İmparator Akihito'nun ziyareti İkinci Dünya Savaşı sırasında hayatını kaybeden Filipinliler için iyi niyeti teşvik niteliği taşıyor

ANKARA (AA) - Japonya İmparatoru Akihito, İkinci Dünya Savaşı sırasında 100 binden fazla sivil ve askerin Japon işgalciler tarafından katledildiği Filipinler'i ziyaret ediyor.

Japon Kyodo ajansı, Japonya İmparatoru Akihito ve İmparatoriçe Miçiko'nun, İkinci Dünya Savaşı sırasında bu ülkede hayatını kaybedenler için iyi niyeti teşvik amacı taşıyan beş günlük Filipinler gezisine başladığını duyururken, Filipinler'e hareket etmeden önce havaalanında açıklama yapan Akihito, "Filipinler'de İkinci Dünya Savaşı sırasında çok sayıda Filipinli, Amerikalı ve Japon öldü. Özellikle Manila'daki çatışmalarda pek çok Filipinli sivil yaşamını yitirdi" ifadesini kullandı.

Akihito ve İmparatoriçe Miçiko, Filipinler'de Cumhurbaşkanı Benigno Aquino ve bakanlar kurulu üyeleri tarafından karşılandı.

Filipinler'in başkenti Manila'da 1945 yılında İkinci Dünya Savaşı sırasında 100 binden fazla sivil ve asker Japon işgalciler tarafından öldürülmüştü. Ülkede savaş sırasında binlerce kadın da Japon askerlerinin tecavüzüne uğramıştı.

Japon hükümeti ise İkinci Dünya Savaşı sırasında Filipinler'de tecavüz dahil olmak üzere insanlığa karşı işlenen suçlarla ilgili resmen özür dilemedi.