JİTEM davasında bu kez beraat talebi !

JİTEM davasında bu kez beraat talebi !

Savcı, Jitem davasında Cemal Temizöz ve diğer sanıkların beraatını istedi..

Şırnak’ın Cizre ilçesinde, 1993-1995 yılları arasında meydana gelen 20 faili meçhul cinayetle ilgili haklarında dava açılan ve kamuoyunda ’Cizre JİTEMdavası’ olarak bilinen, aralarında emekli Albay Cemal Temizöz ile Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atağ’ın da bulunduğu 8 tutuksuz sanığın yargılandığı davada mahkeme savcısı, ’kesin delil olmadığı’ gerekçesiyle beraat istedi.

5 Kasım’a ertelendi

Davanın güvenlik gerekçesiyle Şırnak’tan nakledildiği Eskişehir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün ikinci duruşması yapıldı. Duruşmaya tutuksuz sanıklar emekli Albay Cemal Temizöz, Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atağ ile Burhanettin Kıyak, Fırat Altın, Hıdır Altuğ, Adem Yakin, Kukel Atağ ve Temer Atağ katıldı. Savcı Hakan Ali Erkan duruşmada mütalaasını verdi. Erkan, yapılan kriminal incelemelerde silahların aralarında benzerlik olmadığını, tanıkların ifadelerinin ve olaylarla ilgili kesin, inandırıcı ve vicdani kanaate uygun delil bulunmadığını belirterek 8 sanığın ayrı ayrı beraatlarına karar verilmesini istedi. Eskişehir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, tarafların mütlaaya karşı beyanda beyanda bulunmak için süre istemeleri üzerine duruşmayı 5 Kasım 2015 tarihine erteledi.

Mağdurlar tepkili

Mağdur yakınlarının avukatlarından Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Ahmet Özmen, duruşma sonrası şöyle konuştu: “İddia makamı gizli tanıkların beyanlarından vazgeçiyor olmaları nedeniyle beraat talebinde bulundu. Ocak 2014 tarihinde Diyarbakır’daki yargılamada Diyarbakır savcısı tarafından verilmiş bir mütalaa var. O mütalaada tüm sanıklar için ’adam öldürme, örgüt kurma ve silahlı örgüt üyesi olmak’ suçlarından cezalandırılmaları istenmişti. Maalesef iddia makamı eski mütalaayı ortadan kaldırdı. Mütalaanın nasıl tam tersine bir mütalaa verilmesini şaşkınlıkla karşılıyoruz.”

Gizli tanıklar deşifre olmuştu

1993-1995 döneminde Cizre Belediye Başkanlığı görevini yürüten Kamil Atağ’ın kardeşi eski korucu Mehmet Nuri Binzet, 2009 yılında, adli bir suçtan dolayı Midyat Cezaevi’nde tutuklu olduğu sırada Midyat Savcısı’na Temizöz ve ekibi tarafından gerçekleştirildiğini ileri sürdüğü birçok eylemle ilgili beyanlarda bulundu. Bu ifadelerle diğer iki gizil tanığın anlatımları örtüştü ve cesaretlenen birçok kayıp yakını mahkemeye başvurdu. Ancak gizli tanıklar, kimlikleri deşifre olunca ifadelerini geri çekti.

İddianame: İnfaz timi kurmuşlar

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı 14 Temmuz 2009’da iddianame düzenleyerek dava açmıştı. Sanıklar hakkında birçok kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları talep edilmişti. İddianamede, 1993-95 yılları arasında Cizre İlçe Jandarma Bölük Komutanı olan Cemal Temizöz’ün Bedran/Şahin kod isimli Adem Yakin, Ferit kod isimli Fırat Aydın ve Tayfur kod isimli Hıdır Altuğ ile gerçek isimleri tespit edilemeyen uzman çavuşlar Yavuz Güneş (daha sonra bu kişinin Burhanettin Kıyak olduğu ortaya çıktı), Selim Hoca, Cabbar ve Tuna kod isimlerini kullanan şahıslardan oluşan sivil bir sorgu/infaz timi kurduğu, bu grupla, PKK’ya yardım ettiğini düşündüğü ya da özel sebeplerden dolayı gözaltına aldığı 20 kişiyi işkenceyle sorguladığı, zorla kaybettiği ya da öldürdüğü iddia edildi. Cizre’de yapılan kazılarda 20 kemik bulunmuştu.