Kanalİstanbul projesinde ilk imza Panama ile atılıyor

Kanalİstanbul projesinde ilk imza Panama ile atılıyor
Güncelleme:

İktidarın "çılgın projesi" Kanal İstanbul için ilk imzaların Panama ile atılacağı açıklandı.

Muhalefet ve iktidar arasında tartışmalara neden olan Kanal İstanbul projesinde ilk imzalar Panama ile atılacak. Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı projeye ilişkin detayları paylaştı.

Kanal İstanbul'a ilişkin muhalefet ile iktidar arasında tartışmalar sürerken projeye ilişkin ilk imzalar dışarıdan atılacak. Türkiye'nin içinden kanal geçen Panama ile denizcilik anlaşması imzalayacağı açıklandı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı, Panama'nın deneyimlerini Türkiye ile paylaşmaya hazır olduğunu söyledi. Kaymakcı, “Bu tecrübe Türkiye'deki Kanal İstanbul tartışmalarına ışık tutacak” dedi.

Panama içinde kanal geçen bir ülke olması nedeniyle imzalanacak olan anlaşmayla Türkiye'deki Kanal İstanbul tartışmalarına içinde rehber niteliğinde bir ülke olarak görülüyor.

“TÜRKİYE’YE YOL GÖSTERİCİ OLABİLİR”

Anlaşmaya ilişkin konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı, Panama'nın içinden kanal geçen bir ülke olduğunu ifade ederek, Kanal İstanbul'a da rehber niteliğinde olabileceğini söyledi. Yeni Şafak'ın haberine göre; Kaymakcı, Kanal İstanbul konusunda Latin Amerika ülkesinin bilgi ve deneyimleri görmekten, Türkiye'ye bir sakınca gelmeyeceğini de sözlerine ekledi. Panama'nın kanal tecrübesiyle Türkiye'ye yardımcı olabileceğine dikkati çeken Kaymakcı, Latin Amerika ülkesinin Kanal İstanbul konusunda Türkiye'ye yol gösterici olabileceğine işaret etti.

Kaymakcı "Panama, içinden kanal geçen ve 'Panama' deyince de hakikaten kanalı akla gelen ülkelerden biri. Dolayısıyla bu konuda bu ülkenin bilgisini, deneyimini, teknik bilgisini görmekten, paylaşmaktan ben bir sakınca geleceğini düşünmüyorum. Eğer hani hassasiyetler de varsa Kanal İstanbul'la ilgili, belki Panama'nın bu deneyimleri Türkiye'deki bu tartışmaya da ışık tutacaktır diye düşünüyorum ama anlaşmanın özü denizcilik alanında ve benzer anlaşma 50 ülkeyle imzalanmış durumda.

Yani çok özel bir yanı yok veya sadece bir çerçeveden ele alınarak hazırlanmış bir anlaşma değil" diye konuştu. Latin Amerika'nın son on yıldır en hızlı büyüyen ekonomisi olan Panama ile Türkiye arasında 2014 ve 2015'te karşılıklı olarak büyükelçilikler açıldı.

DÜNYANIN EN BÜYÜK GEMİ KAYIT SİSTEMİNE SAHİP

Atılan diplomatik adımların ardından ikili ticaret hacmi 300 milyon dolara ulaştı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Nisan 2021'de bu ülkeyi ziyaret ederek, Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması'nı imzaladı.

Dünyanın en büyük gemi kayıt sistemine sahip olan Panama'nın 7 bin 980 kayıtlı gemisi bulunuyor. Uluslararası denizcilik endüstrisinin yüzde 12'sini oluşturan Panama filosu milli sicilinde 317 Türk gemisi bulunurken, Panama bayraklı gemilerde çalışan Türk vatandaşları da var.

Panama aynı zamanda dünyanın en büyük vergi cennetleri arasında gösteriliyor. Ülkede pek çok kişi, kurum ve ülkenin Offshore Şirketi ve hesapları bulunuyor.