Kültür Ve Turizm Bakanı Ünal Almanya'da

Kültür Ve Turizm Bakanı Ünal Almanya'da

Bakan Ünal: - "Şundan emin olun. Sektör şu anda hangi sorunları yaşıyor, bunları birebir hükümetimiz takip ediyor ve biliyor. Hangi noktada hangi hamleyle hangi tedbirlerin alınması gerektiği noktasında gerekli planlamaları yapmış durumdayız"-"Şu anda yaş

BERLİN (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, turizm sektöründe yaşanan sorunları takip ettiklerini ve hangi noktada hangi hamleyle hangi tedbirleri alınması gerektiği noktasında planlama yaptıklarını söyledi.

Uluslararası Turizm Borsası (ITB) Fuarı vesilesiyle Almanya'nın başkenti Berlin'de bulunan Bakan Ünal, Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliğinde düzenlenen resepsiyona katıldı.

Bakan Ünal, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de turizm sektörü olarak son 13 yılda çok ciddi bir büyüme ve mesafe kat ettiğini, dünyada 6'ncı, Avrupa'da 4'üncü sırada bulunduğuna işaret etti.

Son 3 ayda da çok hızlı bir mesafenin kat edildiğini vurgulayan Ünal, şu anda hem bakanlık olarak ürün çeşitliği konusunda yapılan faaliyetlerin ve bu yeni ürünlerin yeni pazarlara tanıtılması konusunda Tanıtma Genel Müdürlüğünce yapılan çalışmalarının hem de yeni pazarlarda yürütülen tanıtma faaliyetlerinin Türk turizmini çok ciddi bir noktaya taşıdığına vurgu yaptı.

Bir süre önce Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı turizm destek paketinin sektöre ciddi bir moral olduğunu belirten Ünal, "Sadece turizm destek paketi değil. Bizim hükümet olarak, bakanlık olarak sektörü çok yakından takip ediyor olmamız ve sorunlara dönük A, B, C planlarıyla geliştirdiğimiz çözüm yöntemleri önümüzdeki süreçte ihtiyaç hissedildiğinde bizim için çok ciddi sonuçlar doğuracak yeni hamleler niteliğinde. Şundan emin olun. Sektör şu anda hangi sorunları yaşıyor, bunları birebir hükümetimiz takip ediyor ve biliyor. Hangi noktada hangi hamleyle hangi tedbirlerin alınması gerektiği noktasında gerekli planlamaları yapmış durumdayız" dedi.

Bakan Ünal, her alanda çok güçlü ürünlerin bulunduğunu belirterek, "Yani, kültür turizmi anlamında 69 uygarlığa ev sahipliği yapmış bir hazinenin üzerinde oturuyoruz. Aynı zamanda sağlık turizmi açısından dünyanın en iyi sağlık alt yapısına sahibiz. Spor turizmi açısından, yayla turizmi açısından, inanç turizmi açısından, yeni alternatif turizm ürünleri açısından çok güçlü bir AR-GE ve alt yapıya sahibiz. Tabi ki bunu hayata geçirecek inançlı, umutlu, heyecanlı girişimcilere de sahibiz. Durum böyleyken Türkiye’nin önümüzdeki süreçte 2023 hedefi olarak koyduğu 50 milyon turist hedefini gerçekleştirmesi hiç de uzak gözükmüyor. Dolayısıyla 50 milyar dolar turizm geliri hiç de uzak gözükmüyor" ifadesini kullandı.

-"Türkiye insanlık ve iyilik adasıdır"

Ünal, yaşanan türbülansın turizm sektörüyle ile ilgili olmadığına uluslararası konjonktürden ve Türkiye'nin bölgesinde yaşanan bazı sorunlardan kaynaklandığına dikkati çekti.

Türkiye’nin tanıtım ve bilinirliği konusunda bir sorun yaşamadığını vurgulayan Ünal, "Bizim biraz daha yakın, sıcak, yüz yüze iletişimle sadece Türkiye ile ilgili oluşturulmak istenen algıyı ve imajı değiştirmemiz gerekiyor. Evet, şu anda ülkemize dönük bir algı ve imaj kampanyası var. Bunun siz de farkındasınız, ama Türkiye bunu alt edecek güçtedir. Şunu unutmayalım ki Türkiye bir insanlık adasıdır. Türkiye bir iyilik adasıdır" dedi.

- "90 bin nüfusu olan Kilis ilimiz 120 bin mülteciyi ağırlıyor"

İstanbul'da Güneydoğu Avrupa Kültür Bakanlarının katıldığı "kültürel mirasın korunması ve sürdürebilirliği" konulu bir toplantı gerçekleştirildiğini anımsatan Ünal, burada somut kültürel mirasın korunmasının konuşulduğunu, ancak somut olmayan kültürel mirası da konuşulması gerektiğini ifade ettiğini aktardı.

Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Somut olmayan kültürel miras insanlığın üzerinde yükseldiği evrensel değerlerdir. İnsanlığın kalbindeki iyilik duygusudur. Yardımlaşmadır, paylaşmadır, dayanışmadır. Bugün her zamankinden daha çok insanlığın kalbindeki iyilik duygusuna ihtiyacımız var. 'Size bir ilimizi anlatmak istiyorum. 90 bin nüfusu olan Kilis ilimizi size anlatmak istiyorum. 90 bin nüfusu olan Kilis ilimiz 120 bin mülteciyi ağırlıyor. 3 yıl boyunca bu ilimizde tek bir asayiş sorunu bile yaşanmadı. Çünkü bu insanların kalbindeki iyilik duygusu bu insanların kalbindeki misafirperverlik, merhamet, dayanışma paylaşma. İşte insanlığın bugün en fazla ihtiyaç duyduğu ve koruması gereken kültürel miras budur.' Evet biz bölgemizde bir insanlık dramını ve o dramın mağdurlarını misafir ediyoruz. Bundan kaynaklanan bazı sorunlar da yaşıyoruz."

Ünal, bu konunun bir insanlık ve küresel sorun olduğuna işaret etti.

-"Türkiye’nin herhangi bir şekilde bir güvenlik sorunu yoktur"

Bakan Ünal, sığınmacılar konusunda gösterdiği hassasiyet, çaba ve aldığı sorumlulukla Türkiye ile işbirliği içinde Almanya Başbakanı Angela Merkel'e de teşekkür etti.

Türkiye'nin bu sorunu çok iyi yönettiğini, BM Mülteciler Yüksek Konseyi'nin Türkiye'deki mülteci kamplarını dünyanın en iyi kampları olarak seçtiğini anımsatan Ünal, "Ama birileri ısrarla bu sorun ve bu sorun etrafında oluşan başka çözüme kavuşan sorunlar üzerinden Türkiye'nin turizmine dönük hamleler yapmaya kalkışmasın. Çünkü bizim turizm bölgelerimiz güvenlik açısından hiçbir sorun içermiyor. Biz Antalya’da G20’yi gerçekleştirdik. Bütün dünya liderlerinin katıldığı G20’yi gerçekleştirdik. Şimdi nisan ayında EXPO 2016’yı Antalya'da gerçekleştiriyoruz. Diğer şehirlerimizde yüzlerce büyük uluslararası kongreler gerçekleştiriyoruz. O yüzden Türkiye'nin herhangi bir şekilde bir güvenlik sorunu yoktur" ifadesini kullandı.

Ünal, yaz sezonu için erken rezervasyon yapma çağrısında bulunarak, sektör temsilcilerinin yaz sezonu için imkan ve fırsatlar sunduğuna dikkati çekti.

Resepsiyona katılan KKTC Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu da Türkiye'de her şeye rağmen tur operatörlerin ve turizmcilerin gözlerindeki iddia ve umudunun takdir etmeye değer olduğunu söyledi.

Sucuoğlu, "Bu inanç ve istekle aşamayacağımız engel yoktur. Biz KKTC olarak da ana vatan Türkiye Cumhuriyeti ile her konuda olduğu gibi turizmde de birlikte hareket ediyoruz, desteklerini alıyoruz. Ama bu sıkıntılı süreç içinde Sayın Bakanın da öncülüğünde ve kendisinin gayretleriyle bu dönemi inatla ve inançla atlatılacak diye düşünüyorum" diye konuştu.

Resepsiyona Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, ITB Fuarına katılan bazı turizmciler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve davetliler katıldı.