''Gezi ve 17/25 Aralık oyumuzu düşürdü''

''Gezi ve 17/25 Aralık oyumuzu düşürdü''

1 Kasım seçimlerinde 7 Haziran seçimlerine göre oyunu %0,3 puan arttıran CHP MYK'de ilginç tepki...

1 Kasım seçimlerinin ardından iç muhasebesini yapmayı sürdüren CHP yönetimi, bu hafta seri MYK’lerle sonuçları yorumlamaya devam edecek. Geçen haftaki toplantılarda yapılan en çarpıcı değerlendirmenin, CHP’nin oylarının Cumhuriyet Mitingleri, Gezi süreci ve 17/25 Aralık soruşturması nedeniyle düştüğünün ifade edilmesi olduğu öğrenildi. Bu değerlendirmeyi ileten MYK üyesinin, her üç olayın da AKP seçmenini, partileri etrafında konsolide ettiğini anlattığı belirtildi.

Kılıçdaroğlu’nun yarınki MYK toplantısının ardından bir MYK daha düzenlemesi, daha sonra da Parti Meclisi’ni toplaması gerekiyor. Bu hafta yapılacak toplantılar, parti içi muhalefetin artan olağanüstü kurultay çağrıları nedeniyle ayrı bir önem kazanacak. Toplantılarda 1 Kasım seçimlerinin sonuçları kadar, muhalefetin talepleri ve olağan kurultay takviminin de ele alınarak değerlendirilmesi bekleniyor.

Özeleştiri bu hafta

Geçen hafta toplanan iki MYK toplantısında genellikle “MHP’nin uzlaşmaz tutumu” ile “AKP ve PKK’nin ülkeyi çatışmalı ortama sürüklemesi” gibi gerekçelerle seçim mağlubiyetini açıklayan ve özeleştiri boyutuna fazla eğilmeyen CHP kurmaylarının, bu haftaki toplantılarda hem özeleştiri dozunu artırması hem de oy artırmak için yeni dönem stratejileri konusunda fikir alışverişi yapması bekleniyor.

Alınan bilgilere göre bir parti kurmayı, 2007’de yaşanan Cumhuriyet mitingleri ile 2013’teki Gezi süreci ile aynı yılın sonunda yaşanan 17/25 Aralık soruşturmasının partinin oylarının sabit kalmasında etkili olduğu değerlendirmesini iletti. Aynı kurmayın, “Bu olaylar nedeniyle hükümet partisine oy veren seçmen, kendi partisine daha sıkı bağlandı ve bu üç olay seçmen geçişkenliğini azalttı” değerlendirmesinde bulunduğu belirtti. Toplantıda sahiplenilmeyen yoruma, herhangi bir MYK üyesinin itiraz etmediği öğrenildi.

Toplantılarda, partinin 1 Kasım seçimlerine giden süreçte en büyük hatalarından birinin milletvekili listesini değiştirmemek olduğu yorumu da sıklıkla dile getirildi.

Kurultay çağrısı

CHP’nin son olağan kongrelerinde seçilen ve halen kurultay delegesi olan, çoğu eski 42 il başkanı, olağanüstü kurultay çağrısında bulundu. CHP eski Ankara İl Başkanı Zeki Alçın, olağanüstü kurultay isteyenlerle birlikte, Ankara Park Otel’de basın toplantısı düzenledi. CHP’nin hiçbir sıçrama yapamadığını, son 5 yıldaki 6 seçimde başarılı olamamasının “hiçbir şekilde mazur görülemeyeceğini” dile getiren Alçın, “Tüm partililerimizde ve halkımızda umut, heyecan ve güven yaratılmalı, örgütlerimiz güçlendirilerek yönetimde yeniden söz sahibi yapılmalı, parti içi demokrasi daha da yükseltilmeli ve partimizin sol, sosyal demokrat, halkçı ve devrimci çizgisi öne çıkarılmalıdır. Ancak bütün bunların mevcut liderlik ve yönetim tarafından başarılabileceğine Cumhuriyet Halk Partililer’in artık inancı kalmamıştır. Bu nedenle yapılması gereken ilk şey hiç zaman geçirmeksizin bir an önce olağanüstü kurultaya gitmektir” dedi.

Bütün delegelere ulaşarak kurultayı toplamaya çalışacaklarını dile getiren Alçın, “Kurultay delegelerinin yarısından bir fazlasının imzasını toplamak üzere yola çıkacağız” dedi.