''Koalisyon masasını'' Erdoğan'ın o sözleri devirdi

''Koalisyon masasını'' Erdoğan'ın o sözleri devirdi

CHP kurmayları, AK Parti ile olumsuz biten koalisyon görüşmeleri ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın o sözlerini işaret etti.

CHP kurmayları, Ak Parti ile yapılan koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlanmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Davutoğlu için kullandığı “Görüşleri örtüşmüyorsa, intihar edecek hali de yoktur” sözlerinin etkili olduğu görüşünde.

CHP kurmayları, 7 Haziran genel seçimlerinin ardından Ak Parti ile başlatılan koalisyon görüşmelerinde CHP’nin tüm iyi niyetiyle masada kaldığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 12 Ağustos günü sarfettiği, “Herhalde örtüşmüyorsa, intihar edecek hali de yoktur” sözlerinin koalisyon masasını fiilen dağıttığını savunuyor. 

Milliyet’ten Meriç Tafolar'ın haberine göre 12 Ağustos’ta Erdoğan’ın ifade ettiği sözler, 13 Ağustos’ta yapılan son görüşmede de gündeme geldi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı’nın demeçlerinin süreci olumsuz etkilediği yönündeki görüşüne Davutoğlu’nun, “Cumhurbaşkanı ile aramda çok farklı bir hukuk var” sözleriyle yanıt verdiği öğrenildi.

7 Haziran seçimlerinin ardından 63. Hükümet’in kurulabilmesi için Anayasada öngörülen 45 günlük sürenin sonuna girilirken, CHP kurmayları 7 Haziran sonrası partinin tutumunu ve koalisyon görüşmelerini mercek altına aldı. CHP yönetimi; CHP’nin 7 Haziran’dan bu yana yüksek profilli bir hükümet kurabilmek için en yapıcı değerlendirmeleri yapan parti olduğuna inanıyor. 

‘Süreyi uzattılar’
CHP’nin hem muhalefet partilerine koalisyon önerdiğini hem de iktidar partisiyle hükümet kurabilmek için masaya oturduğuna işaret eden CHP kurmayları, “istikşafi görüşmeler uzun sürdü” eleştirilerine ise katılmıyor. Kurmaylar, “istikşafi görüşmeler” olarak adlandırılan sürecin sadece 10 gün sürdüğüne dikkati çekse de, Davutoğlu’nun görevi aldıktan sonra koalisyon kurma sürecini uzattığına inanıyor. Parti kurmaylarının, Davutoğlu’nun süreyi uzatmasının, görevin Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na verilmemesinin en önemli gerekçesi olduğu konusunda da hemfikir oldukları belirtiliyor.

Erdoğan’ın tutumu...
CHP kurmayları, hem istikşafi görüşmeler de hem de iki genel başkanın görüşmesinde CHP heyetinin iyi niyetli tutumunu sürdürdüğünü vurguluyor. CHP kurmayları, masayı Erdoğan’ın 12 Ağustos’ta muhtarlarla yaptığı toplantıda kullandığı, “Başbakan şu anda hükümeti kurma görüşmelerini devam ettiriyor. Ama bu süreç içerisinde yine farklı farklı yaklaşımlar ortaya konuluyor. İşte, ‘ana muhalefetle iktidar birlikte koalisyon hükümeti kursunlar’ diyenler var. ‘Ondan sonra görüşelim’ diyenler var. Anayasa’da belirtilen süreci işletiyorum. Şimdi bu anayasada belirtilen süreç içinde Başbakan, 45 gün içerisinde, kendisinin de partisinin de inandıklarıyla mütenasip olabilecek bir ortak bulabilirse, ama bir tekrar seçim, ama farklı bir anlayışla bir ortaklık için adım atabilir. Ama o tabii kendi ilkeleri, kendi düşünceleriyle karşı düşüncenin örtüşmesi lazım. Herhalde örtüşmüyorsa, intihar edecek hali de yoktur” sözlerinin devirdiğine dikkati çekiyor. CHP kurmayları, 13 Ağustos’ta yapılan görüşmede Davutoğlu’nun yalnızca 3 aylık bir hükümet önermesi ve daha uzun vadeli önerileri dikkate almamasında da Erdoğan’ın bu tutumunun olduğuna işaret ediyor.
 
Son görüşmede konuşuldu
Alınan bilgiye göre 12 Ağustos’ta Erdoğan’ın ifade ettiği sözler, 13 Ağustos’ta yapılan son görüşmede de gündeme geldi. Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı’nın demeçlerinin süreci olumsuz etkilediği ve son olarak, “intihar edecek hali yok” sözlerini kullandığını, bu ifadelerin Davutoğlu’nu da köşeye sıkıştırdığına işaret ettiği, Davutoğlu’nun ise, “Cumhurbaşkanı ile aramda çok farklı bir hukuk var” yanıtını vermekle yetindiği öğrenildi. Davutoğlu’nun, Erdoğan ile uzun yıllara dayanan bir tanışıklığı olduğuna da vurgu yaptığı belirtildi.