29 Ekim'de Erdoğan'dan bir ilk

29 Ekim'de Erdoğan'dan bir ilk

29 Ekim resepsiyonunda ilk kez 81 ilden konukları ağırlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Artık cumhuriyetin sahibi millet, sembolü ise Külliye'dir" dedi

Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde dün bir ilk yaşandı. İlk kez cumhurun kendisi devletin zirvesinde düzenlenen bir 29 Ekim resepsiyonunun baş misafiri oldu. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde dün düzenlenen resepsiyonda konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Artık cumhuriyet ülkenin ve halkın iliğini sömüren vesayet odaklarının değil cumhurun, milletin uhdesindedir" dedi. Cumhurbaşkanı özetle şunları söyledi:

MİLLET MİRASIN FARKINDA

Cumhuriyetimiz 92. yaşında. Bu yıl aynı zamanda Osmanlı Devleti'nin kuruluşunun 716'ncı, Anadolu Selçuklu Devleti'nin kuruluşunun ise 940'ıncı yıldönümü. Dünyada, aynı coğrafyada kesintisiz bir şekilde böyle bir devlet geçmişine sahip pek az millet vardır. Geçmişini bilmeyen, tarihini okumayan, atasını tanımayan bir takım köksüzlerin aksine milletimiz sahip olduğu bu eşsiz mirasın gayet iyi farkındadır.

YEPYENİ ANLAYIŞ

Cumhuriyet tarihi bir yönüyle de bu iki anlayışın mücadelesinin tarihidir. Biz milleti istiskal eden, aşağılayan dayatmalara son verdik. Yarınki (bugünkü) Cumhuriyet törenlerimizde, milletimizin bin yıllık kazanımlarını sembolize eden gösterilerle yepyeni bir anlayış ortaya konacaktır.

HALKTAN KOPUK KUTLAMALAR

Özellikle 1940'lı yıllara baktığınızda Cumhuriyet Bayramı kutlamaları ile milletin hayatı arasındaki derin çelişkiyi görürsünüz. Bir yanda fraklı, valsli, şampanyalı Cumhuriyet Bayramı kutlamaları yapılırken, kapının hemen dışında ayağına giyecek ayakkabı, sırtına ceket bulamayan bir millet şaşkınlıkla bu manzarayı seyretmektedir. Cumhuriyetin bir tarafta, cumhurun öteki tarafta olduğu bu manzarayı uzun bir mücadelenin ardından ortadan kaldırdık.

İSTİSMAR ETTİLER

2007'de ülkemizde cumhuriyet mitingleri yapıldı. Cumhuriyetin özüyle, ruhuyla en küçük bir ilişkisi bulunmayanlar kendi çıkarlarını, gizli iktidarlarını sürdürmek adına bu kavramı istismar ettiler. Bu istismar en çok cumhuriyet kavramına zarar vermiş, milletle devlet arasına mesafe koymuş, milletimizin son bağımsız devletinin yönetim biçimi olan Cumhuriyete dört elle sarılmasını zorlaştırmıştır.

CUMHURİYET MİLLETİN UHDESİNDE

Artık Cumhuriyet ülkenin ve halkın iliğini sömüren vesayet odaklarının değil bizatihi cumhurun, milletin uhdesindedir. İçinde bulunduğumuz Cumhurbaşkanlığı Külliyesi de cumhuriyetin sahibinin şu kurum veya bu kesim değil bizzat cumhuriyet olduğunun sembolüdür.

ALTIN GÖNDERMESİ

Dışarıdan bakarsanız Selçuklu mimarisini, içeriye girildiğinde Osmanlı'yı görürsünüz. Neden? Çünkü Osmanlı dar yerde yaşamayı sevmezdi. Taban, tavan yüksekliği rahat olacak. Elhamdülillah burada o da var. Dedik ki aynı zamanda burası akıllı ve çevreci bina olacak. Hep görüyorsunuz bakın altınlarla kaplı burası. Şu gördüğünüz sarımsı renkler var ya onları altın zannediyorlar. Biliyorsunuz kullandığımız klozetler de hep altın kaplama...

GEÇMİŞTE TEK KİMLİK VARD

Geçmişte cumhurbaşkanlığı makamı tek bir kimliğin, tek bir hayat biçiminin hâkim olduğu, kapısından sadece bu formata sahip kişilerin girebildiği bir yer olmuştur. Bugün Cumhurbaşkanlığı makamı işte bugün olduğu gibi ülkenin 81 vilayetinden tüm vatandaşlarımızın ağırlandığı ve el üstünde tutulduğu bir yerdir.

HİÇ BU KADAR SALDIRILMAD

Dikkat ediniz Cumhurbaşkanlığı makamında 27 Mayıs ve 12 Eylül'de olduğu gibi darbecilerin oturduğu dönemleri gördük. 28 Şubat'ta olduğu gibi bu makamın vesayetin sesine dönüştüğü zamanlar yaşandı ama hiçbirinde bu makam 10 Ağustos 2014 tarihinden bugüne kadar olduğu gibi bir hakarete uğramadı. Cumhurbaşkanlığı makamında darbecilerin oturmasını içlerine sindirenler şimdi aynı makamda doğrudan milletin oylarıyla gelen birinin, yani şahsımın bulunmasına tahammül edemiyorlar.

KİMLER KATILDI?

RECEP EVRAN: Kuşadası Körfezi açıklarında 30 kişinin bindiği balıkçı teknesi alabora olduktan sonra 1.5 yaşındaki bebek, balıkçı Recep Evran tarafından kurtarıldı.

EMİNE SÖNMEZ: Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde PKK tarafından düzenlenen saldırıda yaralanan askerleri almak üzere yola çıkan ambulansta görev yapan sağlık çalışanı.

DİNÇER ÜNAL: Şarköy'de fırıncılık yapan Dinçer Ünal, işyeri önünde bulduğu ve hacca gidecek olan çifte ait, içinde 4 bin euro ile 3 bin 200 TL olan cüzdanı sahiplerine ulaştırdı.

"PYD'NİN İÇİNDE 1400 PKK'LI VAR"

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Batı destekli bir terörle karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek, "1 Kasım'ın neticesi ne olursa olsun terör örgütlerine yönelik bu operasyonlar ülkenin her yerinde halkın huzuru sağlanana dek devam edecek" dedi. 360 ve 24 TV ortak yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Erdoğan özetle şunları söyledi:

OBAMA'NIN KAMPANYA EKİBİ

Bu seçimlerde malum partinin (HDP) kampanya yönetimini sayın Obama'nın kampanyasını yürüten ekip yapıyor. Bu ekip İstanbul'da bunların ileri gelenleri ile görüşmeler yaptılar. Bu görüşmelerde de malum medya grupları bir araya geldi. Bu tür eylemlerin (Ankara'daki patlama) olabileceğini, yapılmasının gerektiğini hatta bu çok daha öteye gitmek suretiyle bu ölümlerin olabileceğini orada söylüyor. Kampanyayı yürüten ekip diyor ki yalanı iftirayı sürekli kullanın çünkü bu daha sonra doğruya dönüşür diyor. Üst akıl. Bunların hepsinin biz de bilgileri var.

PYD'NİN İÇİNDE 1400 PKK'LI VAR

Batı DAEŞ'le savaşan El Nusra'ya olumsuz, YPG'ye olumlu bakıyor, PYD'ye silah yardımı yapıyor. PYD'nin içinde biz biliyoruz ki 1400 kadar PKK'lı terörist var. Batı YPG'yi terör örgütü olarak bile kabul etmiyor. Böyle bir saçmalık olur mu? Bu mücadeleyi verirken biliyoruz ki ülkemizin sınırları bunların tehdidi altındadır ve gerekli tedbirleri almak zorundayız.

GEREĞİNİ YAPARIZ

YPG geçenlerde Fırat'ı geçmek istedi. Anında hava harekatı ile askerlerimiz işi bitirdi. Bu bir uyarıdır. 'Kendine çeki düzen ver bunu başka yerlerde de yapacaksan bizim kimseden izin alma durumumuz yok gereğini yaparız.

KOZA-İPEK'E KAYYUM ATANMASI

Bu bir yargı süreci. Bunun içerisinde yargı inanıyorum ki elinden geleni yapacaktır. Niye kayyum tayin etti yargı bunun üzerinde iyi düşünülmesi lazım. Buranın bir numarası kaçıyor. Ama yurtdışından diyor ki herhangi hukuksuz bir şey söz konusu değildir filan. Niye kaçıyorsun o zaman, kaçma kal ülkende. Kaçtığına göre burada bir su kaçağı var. Temenni ediyorum ki Türk yargısı adil bir şekilde bununla ilgili kararını verecektir.

BAYRAK ÇOCUKLAR DA GELDİ

Resepsiyonda, Diyarbakır Bağlar Fatih İlköğretim Okulu'nda teröristlerin indirdiği bayrağı öperek göndere çeken çocuklar da vardı.