AK Parti'den ''siyasal kriz'' açıklaması

Güncelleme:

Cumhurbaşkanlığı sistemine dair '50+1'' tartışmasına AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan da dahil oldu. Turan, "Şimdiye kadar hiçbir siyasal kriz yaşamadık" dedi.

Cumhurbaşkanı seçilmek için gereken yüzde 50+1 oy şartının tartışıldığı son günlerde, konuya ilişkin bir açıklama da AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan’dan geldi. Turan, “50+1 diye bir gündemimiz yok” dedi.

Turan, bir açıklama yaparak 50+1 tartışmalarını değerlendirdi.

50+1'in iddialı bir yönetimi ortaya koyduğunu savunan Turan, "50+1, başkanlık sisteminin esası ve temeli. Uzlaşının da geniş katılımlı bir siyasal yelpazenin de karşılığı. Vesayetsiz, darbe girişimsiz, sorunsuz bir iddialı yönetimin olmasının en büyük gerekçesi 50+1. Onun için güçlü yönetim, güçlü iktidar 50+1 ile kurulabilir. 4 yıla yakın bir zamandan beri, şu anki başkanlık istemi hayata geçmiş durumda. Şimdiye kadar hiçbir siyasal kriz yaşamadık. Bunun temel sebebi 50+1. Başkanlık sisteminde tabii ki uyum yasası eksiklerimiz, usul hatalarımız olabilir. Bunları revize edeceğiz, ediyoruz da. Dolayısıyla 50+1 diye bir gündemimiz yok" diye konuştu.

'ERKEN SEÇİM GÜNDEMİMİZ YOK'

Muhalefetin erken seçim çağrılarına da cevap veren Turan, "Türkiye, 6 ayda bir hükumet değiştirerek çok büyük ekonomik ve siyasal bedeller ödedi. Biz başkanlık sistemine geçerken, en büyük iddiamız seçilen hükumetin 5 yıl boyunca güvende kalması, istikrarı sağlaması, uluslararası krizlere göğüs germesi, Türkiye’nin sorun alanlarını çözmesiydi. Dolayısıyla bizim ‘erken seçim’ gündemimiz yok. Biz seçimimizi yaptık ve milletimiz bize 5 yıl yetki verdi. Bu meşru hükumetin, 5 yıl boyunca bu emaneti yerine getirmesi en büyük görevi. Bizim gündemimizde seçim yok, 2023’e kadar da olmayacak" dedi.

"50+1" TARTIŞMASI

Siyasette son günlerde cumhurbaşkanı seçilmek için gereken yüzde 50+1 oy şartı tartışılıyor.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, AK Parti'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı görüşme sonrası, Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmek için gereken yüzde 50+1 oy şartından şikayet ettiğini aktarmıştı.

MHP lideri Bahçeli de partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, "Bu sistemin demokratik meşruiyet temeli, yüzde 50+1'dir. Yüzde 50+1 oyla Cumhurbaşkanı seçilmesi, çoğulcu demokrasinin dünyaya emsal teşkil edecek bir şekildir. Milletvekili seçmiyoruz, belediye başkanı seçmiyoruz, cumhurun bütününü temsil edecek Cumhurbaşkanı seçiyoruz. Yüzde 50+1 oyu eleştirenleri anlayışla karşılamamız, bunu felaket olarak yorumlayan karamsarları makul bulmamız abesle iştigaldir" demişti.

Erdoğan ise bugünkü grup toplantısının ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada 50+1 tartışmasına ilişkin, "Bunların hepsi maalesef yalan dolan, bu tür şeyler. Bu konularla, özellikle Anayasa değişikliğiyle ilgili karar merci parlamentodur" ifadelerini kullanmıştı.