CHP'den bir koalisyon açıklaması daha

CHP'den bir koalisyon açıklaması daha

Türkiye koalisyon mu, erken seçim mi tartışırken CHP'den bir açıklama daha geldi.

CHP Eskişehir milletvekili Gaye Usluer, “Koalisyon korkulacak bir durum değildir. 14 madde üzerinde uzlaştığımızda biz koalisyona her partiyle (üçlü, ikili) hazırız” dedi.

Taraf gazetesinden Güler Yılmaz'ın haberine göre ilk kez 69 yıl sonra Eskişehir’de CHP birinci parti olarak çıkarken, birinci sıradan milletvekili seçilen Prof. Dr. Gaye Usluer, seçim sonrası gelişmeleri değerlendirdi. Meclis’e giren 4 siyasi partiye önemli görevler düştüğünü ifade eden Usluer, “Milli irade oturun uzlaşın, dengeleri kurun diyor. Bize düşen de uzlaşmayı sağlamaktır. Sert söylemler doğru değildir. CHP olarak koalisyonda yer almanın ülke selameti açısından çok önemli, anlamlı ve gerekli olduğunu düşünüyorum” dedi. “CHP olarak hedefimiz birinci parti olmaktı” diyen Usluer , eşit koşullarda yürütülmeyen ve adil olmayan bir seçim süreci yaşandığını söyledi. Ancak bu gerilimli süreçte halkın huzuru seçtiğini ifade eden Usluer, şimdi de Meclis’e giren 4 siyasi partinin bu mesajı iyi okuması gerektiğini belirtti. Bugün gelişmiş ülkelerde ve Avrupa ülkelerinde koalisyonun korkulacak bir durum olmadığına dikkat çeken Gaye Usluer şöyle dedi: “Koalisyon çok sesliliğin belirtisidir. Yapabildiğinizde, parlamenter düzeydeki uzlaşının oluşturduğu dengelerdir.

CHP’NİN 14 MADDESİ ÇOK ÖNEMLİ

Türkiye 13 yıldır tek parti ile yönetildi. Şimdi parti devlet yönetiminden bir koalisyonla geçiş yapacak. Bu noktada Meclise girmiş 4 siyasi partiye de çok önemli görevler düşüyor. Taviz vermem anlayışı bir uzlaşmazlık sonucunu getirecektir. Sürecin, partilerin yararına partilerin mutlak ideolojileri tarafında değil, ülke yararına ortakların olduğu bir süreç olması gerekiyor. Bu anlamda yeni hükümet için CHP’nin ilkelerini topladığı 14 madde çok önemli. Çünkü bu 14 madde CHP’nin önceliklerini sıralayan maddeler değildir. Türkiye’de demokrasinin yeniden inşasını, kurumların onarılmasını hedefleyen, siyasete yeni bir soluk getiren maddelerdir. Siyasi ahlak yasası, vekil dokunulmazlığının kürsüyle sınırlandırılması, seçim barajının düşürülmesi, yolsuzluk iddialarının üzerine gidilerek açığa kavuşturulması gibi maddelerin tamamı ülke yararınadır. CHP’yi önceleyen maddeler değildir. Tam tersine 4 partinin de olmazsa olmazları sayılabilecek önceliklerdi. Burada Türkiye’de seçmenin en fazla rahatsız olduğu konular dile getirilmektedir.

BU MECLİS’TEN BİR KOALİSYON ÇIKACAKTIR

Meclis’ten bir koalisyonun çıkabileceğini düşündüğünü ifade eden Usluer, “Herkesin eteğindeki taşı dökmesi gerekiyor. Ben bir milletvekili, akademisyen ve bir vatandaş olarak baktığımda her bir siyasetçiye ve tabi ki başta partilerin genel başkanlar düzeyinde asgari uzlaşma zemininin oluşturulması gerektiğine inanıyorum ve bu olacaktır. Şu anda sert söylemler (yapmayız, etmeyiz gibi) doğru değildir. Bir koalisyon olacaktır. Erken seçim hiçbir siyasi partiye avantaj getirmeyecek ve bu siyasi tablo değişmeyecektir. Millet bu tablonun değişmesine izin vermeyecektir. 45 gün sonra ya da 90 gün sonra ne değişecektir ki insanların oy verme alışkanlığı değişsin. Bir de bunun ekonomik tabanda oluşturacağı tahribata da dikkat çekmek lazım. Hiçbir siyasetçinin kendi özel alanlarını korumak adına ülkeyi böyle bir tahribata sokma lüksü yoktur.” Usluer kurulacak bir koalisyonda CHP yer almalı mı sorusuna da şöyle yanıt verdi: CHP şu andaki oy dağılımı açısından ikinci sıradaki partidir. Dolayısıyla bir koalisyonda yer almanın ülke selameti açısından çok önemli çok anlamlı ve çok gerekli olduğunu düşünüyorum. CHP, şu partiyle koalisyona gitmem, şu parti benim kırmızı çizgimdir gibi bir söylemde bulunmamıştır. 14 madde üzerinde uzlaştığımızda biz koalisyona her partiyle üçlü, ikili, elbette ki hazırız.”